Svet

Kineski sateliti sve napredniji, mogu u realnom vremenu da prate američke nosače aviona

Zbog ubrzanog razvoja osmatračkih sredstava na satelitima i njihovom kombinovanju sa sve naprednijim hipersoničnim raketama, kojima Kina takođe raspolaže, u stručnoj javnosti na Zapadu pokrenuta je debata o sudbini nosača aviona
Kineski sateliti sve napredniji, mogu u realnom vremenu da prate američke nosače avionaGetty © Costfoto/NurPhoto

Na internetu su se pre nekoliko dana pojavile slike satelitskih snimaka napravljenih sa kineskog satelita "tajing-4 03" na kojima se može videti pomorska stanica (baza) Norfolk, Ratne mornarice SAD, a visok kvalitet slike ukazuje na sve napredniju tehnologiju prisutnu na izviđačkim sistemima NR Kine.

Tako je "tajing-4 03", radar sa sintetičkom blendom (Synthetic Aperture Radar, SAR), uspeo da snimi tri nosača aviona, dva razarača klase "arlaj burk" i još četiri neidentifikovana plovila usidrena u jednoj od najznačajnijih baza mornarice SAD, prenosi "Nešenl interest".

Kako navodi američki list, pored SAR radara, ovaj "privatni" satelit primarno namenjen za naučna i ekološka istraživanja, opremljen je i procesorima sa veštačkom inteligencijom (VI) za brzo uočavanje i identifikaciju ciljeva na moru i aerodromima, kao i prenos slike u realnom vremenu.

Ovo, naravno, nije prvi put da Kina oprema komercijalne satelite VI, čime ih je učinila moćnim sredstvom za osmatračke, izviđačke i obaveštajne misije. Tako je Peking u aprilu 2022. godine satelit "džilin-1" opremio procesorom sa VI koji omogućava identifikaciju malih objekata sa stopom tačnosti od 95 odsto.

Samo mesec dana kasnije, pojavila se informacija da je kineski satelit uspešno otkrio i pratio položaj nosača aviona "Hari S. Truman" klase "nimic", tokom vežbe u blizini obale Njujorka, prenoseći njegove tačne koordinate Pekingu, u realnom vremenu.

Zbog ubrzanog razvoja osmatračkih sredstava na satelitima i njihovom kombinovanju sa sve naprednijim hipersoničnim raketama (kojima Kina takođe raspolaže) u stručnoj javnosti na Zapadu pokrenuta je debata o sudbini nosača aviona, koje pojedini eksperti sve više označavaju kao "prevaziđene".

Tome u prilog govore simulacije i vežbe kineske vojske na poligonu Taklamakan u Sinđan provinciji, tokom kojih su raketne snage upotrebom hipersoničnog naoružanja gađale makete nalik američkim nosačima aviona.

Iako se klasični nosači aviona ogromnih deplasmana i cene ne mogu tek tako odbaciti, činjenica je da će razvoj veštačke inteligencije, satelita i hipersoničnog naoružanja ograničiti njihovu upotrebu na okruženje u kom postoje povoljni operativno-taktički uslovi.

Takođe, procenjuje se da će plovila ove vrste u budućnosti biti prisutna u nešto drugačijoj formi.

Tako u SAD već postoji ideja o "munjevitim nosačima" - relativno malim nosačima koji se mogu brzo konstruisati u većem broju, sa kapacitetom za smeštaj 20 borbenih aviona, dok se kao drugo rešenje navodi osposobljavanje drugih brodova za obavljanje zadataka nosača. To bi se postiglo opremanjem različitih plovila jeftinijim, potrošnim bespilotnim letelicama sa ubojitim ili nekim drugim teretom.

image