Svet

Treći kineski nosač aviona spreman za pomorska ispitivanja: Na palubi "Fudžijana" četiri aviona

Završetak procesa označavanja palube, kao i raspoređivanje manjeg broja aviona na palubi trećeg po redu nosača aviona Ratne mornarice NR Kine, ukazuju na to je ovo plovilo na korak od početka pomorskih ispitivanja
Treći kineski nosač aviona spreman za pomorska ispitivanja: Na palubi "Fudžijana" četiri avionaGetty © VCG/VCG

U proteklih nekoliko dana, na društvenim mrežama pojavile su se fotografije koje sugerišu da će kineski nosač aviona sa elektromagnetnim katapultom – "Fudžijan", uskoro proći kroz početna pomorska ispitivanja. Naime, na jednoj od fotografija, napravljenoj iz civilnog aviona u letu iznad brodogradilišta "Jangnan", jasno se vidi plovilo sa deplasmanom od 80.000 tona.

Dubljom analizom objavljenih slika, može se ustanoviti da je proces označavanja linija i mesta za smeštaj letelica, kao i oznaka za sletanje i poletanje, na palubi završen. 

Ipak, ono što izaziva najviše pažnje jeste prisustvo četiri palubna aviona na palubi "Fudžijana". Jedan od njih je i KJ-600 avion za rano upozoravanje i kontrolu vazdušnog prostora, a pored njega tu su i višenamenski borbeni avioni četvrte i pete generacije J-15, odnosno J-35 (mornarička verzija FC-31), kao i trenažni avion JL-10 (poznat i kao L-15).

Završetak procesa označavanja palube, kao i raspoređivanje manjeg broja aviona na palubi trećeg po redu nosača aviona Ratne mornarice NR Kine, ukazuju na to je ovo plovilo na korak od početka pomorskih ispitivanja. 

Takođe, ono što se još može primetiti je odsustvo većih inženjerskih vozila i mašina na palubi "Fudžijana", pa se očekuje da će dodatne makete u realnoj veličini ili čak pravi avioni uskoro biti stacionirani na letnoj palubi kao deo sveobuhvatnog testiranja ravnoteže plovila sa punim deplasmanom.

image