Sport

Potvrđeno - Bundesliga sa pet timova u Ligi šampiona, Dortmund sam sebe kvalifikovao

Sada više nema nikakve dileme - nemačka Bundesliga biće uz italijansku Seriju A jedina sa pet klubova u narednoj sezoni Lige šampiona, koja će pretrpeti radikalne promene
Potvrđeno - Bundesliga sa pet timova u Ligi šampiona, Dortmund sam sebe kvalifikovaoGetty © Christian Liewig - Corbis / Contributor

To je i matematički postalo jasno nakon što je Borusija Dortmund u sredu uveče savladala Pari Sen Žermen 1:0 u prvom meču polufinala.

Od naredne sezone, u Ligi šampiona će igrati 36 klubova umesto 32, a dva dodatna mesta sačuvana su za dve najbolje lige po UEFA koeficijentu u tekućoj sezoni. Italija je ranija potvrdila taj svoj status, a sada je to učinila i Nemačka.

Zapravo, Dortmund je sam sebe kvalifikovao za Ligu šampiona naredne sezone pobedom u sredu uveče, pošto se upravo oni nalaze na petom mestu u Bundesligi. Slabe rezultate u šampionatu nadomestili su igrama u Ligi šampiona, pa su tako nadomak prvo plasmana u finale od 2013. godine.

Pošto je situacija u Bundesligi na tri kola pre kraja takva, već sada je poznato kojih pet klubova će igrati u Ligi šampiona sledeće sezone - Bajer Leverkuzen, Bajern Minhen, Štutgart, Lajpcig i pomenuti Dortmund.

Što se tiče Italije, situacija je komplikovanija jer su tamo sigurni samo Inter i Milan. Za preostala tri mesta bore se Juventus, Bolonja, Roma, Atalanta i Lacio.

Od sezone 2024/25, u Ligi šampiona neće biti klasične grupne faze, već će svaki tim igrati po osam mečeva protiv osam različitih timova, a sve će se sabirati za zbirnu tabelu svih 36 učesnika. Osam najboljih će u osminu finala, dok će timovi od devetog do 24. mesta u dodatno razigravanje pred tu rundu.

image