Svet

Uspon mašina: "Teslin" robot napao radnika

Pokvarena mašina navodno je zarila svoje metalne "kandže" u inženjera
Uspon mašina: "Teslin" robot napao radnikaGetty © Matt Cardy / Stringer

Softverski inženjer "Tesle" zadobio je lakše povrede nakon što ga je "napao" proizvodni robot u "Gigafabrici" u Teksasu, prenose mediji pozivajući se na dokumente i iskaze očevidaca.

Kako prenosi britanski "Dejli mejl", incident se dogodio 2021. u "Teslinom" ogromnom fabričkom pogonu u Ostinu, gde je neimenovani inženjer servisirao automatizovane robote dizajnirane da prave delove automobila od komada livenog aluminijuma.

Dok je nekoliko mašina bilo ugašeno, jedan robot je neočekivano skočio, prikovavši inženjera uza zid pre nego što je "gurnuo kandže u njegovo telo i pustio mu krv", rekla su dva očevica za "Informejšn". Sajt navodi da je radnik, nakon što se oslobodio robota, ostavio "krvavi trag za sobom" i da je završio sa "razderotinom, posekotinom ili otvorenom ranom" na levoj šaci, navodi se u izveštaju.

Dok su očevici napada opisali značajne povrede, u "Teslinom" izveštaju se navodi da inženjeru nije bilo potrebno plaćeno odsustvo za oporavak. Kompanija je do sada odbila da javno komentariše incident.

Navodi se da su ljudi bliski "Tesli" rekli da je bilo brojnih bezbednosnih propusta i da su višestruke povrede na radnom mestu rezultat tehničkih kvarova u fabrici u Teksasu.

Advokat koji je zastupao radnike u fabrici u Ostinu, Hana Aleksander, kasnije je rekla za "Dejli mejl" da "Tesla" nije prijavljivao povrede osoblja, pa čak i smrtne slučajeve, navodeći kao primer smrt građevinskog radnika u tom objektu u septembru 2021.

"Imali smo više povređenih radnika i jednog radnika koji je preminuo, čije povrede ili smrt nisu u ovim izveštajima koje 'Tesla' treba da tačno popuni i dostavi okrugu kako bi dobili poreske olakšice", rekla je ona i dodala da "Tesline" izveštaje o povredama treba čitati "sa rezervom".

image
VV inauguration
banner