Magazin

Veštački zubi Vinstona Čerčila na aukciji, početna cena oko 10.000 dolara

Veštački zubi nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila naći će se na aukciji već početkom narednog meseca. Očekuje se da će početna cena ovog artefaktabiti deset hiljada dolara, a kako navodi direktorka aukcijske kuće, ovo je jedan od najneobičnijih predmeta koji se našao "ispod čekića".
Veštački zubi Vinstona Čerčila na aukciji, početna cena oko 10.000 dolara© Youtube / AFP News Agency

Proteza sa veštačkim zubima koje je nekadašnji britanski premijer, Vinston Čerčil, nosio tokom svog govora "Borićemo se na plažama", naći će se na aukciji 6. februara ove godine. Prema proceni kolekcionara, početna cena za ovaj neobični predmet je oko 8.000 funti, odnosno nešto više od 10.000 dolara.

"Čerčilovi veštački zubi su među najneobičnijim predmetima koje smo ikada prodali", izjavila je je direktorka aukcijske kuće Kotsvold, Liz Pul.

Čerčilova proteza nije obična, već zlatna

Vinston Čerčil je imao nekoliko zubnih proteza (neki navode da ih je bilo četiri), a svaka je bila posebno izrađena tako da neutrališe šuškanje - govornu manu koju je imao od detinjstva. Osim toga, proteze su bile izlivene od čistog zlata, na kome su bile pozicionirane porcelanske replike zuba.

"Ovaj set proteza je bio napravljen s početka Drugog svetskog rata, kada je Čerčil imao 65 godina", navedeno je na sajtu aukcijske kuće.

Čerčilove muke se nisu zaustavile na šuškanju, već su se nastavile i tokom adolescencije, pa je već u dvadesetim godinama počeo i da gubi zube, jedan po jedan. Već tada je on odlučio da nosi i gornju i donju protezu, koje su mu omogućavale da drži svoje uzbudljive govore koji su mu doneli slavu.

Gde su preostale proteze i šta će se još naći na aukciji

Sa jednom od svojih zubnih proteza Vinston Čerčil je sahranjen, drugi primerak je danas izložen u Hanterijan muzeju u  Kraljevskom koledžu hirurga u Londonu, dok se o postojanju preostalih nažalost ništa ne zna. Poslednja zubna proteza će otići u ruke srećnog pobednika na aukciji, 6. februara.

Na aukciji će se naći i drugi zanimljivi i vredni artefakti iz ovog istorijskog razdoblja. Očekuje se da će mikrofon kojim je Čerčil objavio kraj Drugog svetskog rata dostići cenu od oko 10.000 dolara, dok bi knjiga autograma iz 1941. mogla da bude prodata za oko 25.000 dolara.

image