Magazin

Dodela Gremi nagrada: Tejlor Svift ušla u istoriju, Majli Sajrus osvojila prvi Gremi

Superzvezda Tejlor Svift bila je glavna zvezda na ovogodišnjoj dodeli Gremi nagrada, postavši prvi izvođač koji je četiri puta za redom osvojio nagradu za album godine. Ovu pop muzičarku ranije su svrstavali zajedno sa Stivijem Vonderom, Polom Simonom i Frenkom Sinatrom, jer je, kao i oni, imala po tri osvojene nagrade za najbolji album. Sada je postavila novi istorijski rekord ovog muzičkog događaja.
Dodela Gremi nagrada: Tejlor Svift ušla u istoriju, Majli Sajrus osvojila prvi GremiGetty © John Shearer

Žene su dominirale dodelom Gremi nagrada ove godine, predvođene Tejlor Svift, Bili Ajliš, SZA i Majli Sajrus koje su osvojile glavne nagrade večeri.

Nagradu je uručila Selin Dion, koja je neočekivano prisustvovala događaju.

Selin Dion je naišla na opšte oduševljenje kada je izašla da uruči nagradu za najbolji album, skoro godinu dana nakon što je bila primorana da otkaže sve svoje nastupe zbog retkog neurološkog poremećaja. "Kada kažem da sam srećna što sam ovde, zaista to mislim iz srca", rekla je publici.

Jednako oduševljene reakcija su usledile i kada je Dion najavila ime Tejlof Svift. Ovo istorijsko dostiguće, 4. Gremi za redom, samo su neka od mnogih koja je zvezda ostvarila u poslednjih nekoliko godina.

"Volela da vam kažem da je ovo najsrećniji trenutak u mom životu", ali se osećam jednako srećnom i kada završim pesmu, probu ili pripremu za nastup", izjavila je Tejlor. "Za mene je rad nagrada", rekla je. "Sve što želim je da nastavim da se bavim ovim."

"Ovo je moj 13. Gremi, što je moj srećni broj" Svift je iskoristila priliku da otkrije iznenađenje, odnosno da najavi novi 11 . studijski album pod nazivom "The Tortured Poets Department" koji će izaći 19. aprila. 

Tejlor Svift je potvrdila svoj status "kraljice popa", nakon što je časopis Tajm nju izabrao za "Ličnost godine 2023. godine".

Njena turneja "Eras Tour" doživela je ogroman uspeh. Zaradila je više od milijardu dolara prihoda tokom 60 nastupa prošle godine, a taj iznos nikada ranije nije viđen u istoriji muzike.

Ostale glavne nagrade nagrade na sinoćnoj ceremoniji osvojile Majli Sajrus i Bili Ajliš, prenosi Bi-Bi-Si.

Glavni dobitnici Gremi nagrada:

Nagradu za najbolju pesmu odnela je Bili Ajliš za numeru "What Was I Made For".

Doprinos koji je Ajliš imala za muziku u hit filmu "Barbi" prepoznat je kao najbolja pesma godine, pobedivši "Anti-Hero" od Tejlor Svift, kao i numere izvođača Olivije Rodrigo, SZA i Majli Sajrus.

"Svi u ovoj kategoriji - to je bio ludi spisak neverovatnih ljudi, neverovatnih umetnika, neverovatne muzike. Sada se osećam ludo," rekla je pred publikom dok je prihvatala nagradu sa svojim bratom i koautorom Finesom. Pesma je takođe osvojila nagradu za najbolju pesmu napisanu za vizuelne medije, dok je album za "Barbi", koji je sastavio producent Mark Ronson, osvojio nagradu za najbolji kompilacijski "saundtrek" za vizuelne medije.

Prvi Gremi za Majli Sajrus

Međutim, Ajliš je izgubila nagradu za snimak godine od pesme "Flowers", koju izvodi Majli Sajrus, a koja je takođe osvojila i nagradu za najbolju vokalnu izvedbu pop muzike. To su bile prve Gremi nagrade za ovu zvezdu, što je spomenula u svom obraćanju publici.

Američka kantautorka SZA imala je devet nominacija, a osvojila tri Gremija. Izvela je splet svojih hitova tokom ceremonije, podsećajući da joj je inspiracija bio film Ubiti Bila (Kill Bill).

Nagrada za globalni uticaj "Doktor Dre", dodeljena je Džej-Ziju za ovogodišnja lična i profesionalna dostignuća. U svom govoru, producent i muzičar zamerio je organizatorima dodele i članovima Akademije zbog zaobilaženja crnih umetnika.

Australijska pevačica Kajli Minog je sa "Padam Padam" osvojila svoj drugi Gremi, dok je južnoafrička pevačica Tila ušla u istoriju osvojivši prvu nagradu za najbolje afričko izvođenje, sa hitom "Water" koji je inspirisao TikTok plesni izazov prošlog leta.

Kiler Majk, koji je osvojio tri Gremija, uhapšen je odmah nakon što je dobio nagradu Gremi za najbolji rep album. Navodno se radi o prekršajnoj prijavi od te večeri sa detaljima koji tek treba da budu potvrđeni, piše Holivud reporter.

Najveće muzičko veče godine otvorila je Dua Lipa, koja je između ostalih izvela i svoju pesmu sa albuma za film Barbie, ""Dance the night".
Pored nje, na ceremoniji su nastupali Olivija Rodrigo, Bili Ajliš, Burna Boj i Trevis Skot, dok su među zvezdama u publici bile Bijonse, Doja Ket i Meril Strip.

image