Magazin

Zašto simptomi odjednom "nestanu" kada dođemo na lekarski pregled

Da li ste nekada došli na lekarski pregled, koji ste danima ili nedeljama iščekivali da biste konačno rešili zdravstveni problem, samo da bi vam simtpomi nestali trenutka kada zakoračite u ordinaciju? Ako je odgovor "da", niste jedini - ovaj fenomen nije redak, ali postoji nekoliko objašnjenja za njega (i uglavnom ne znači da ste neočekivano ozdravili za tren oka i da vam pomoć nije potrebna).
Zašto simptomi odjednom "nestanu" kada dođemo na lekarski pregled© Freepik/gpointstudio

Kada odemo na lekarski pregled i ne osećamo tegobe ili bilo koje vrste simptoma, iako su prethodno bili pristuni, možemo da postanemo isfrustrirani, zbunjeni, razočarani... Možda čak pomislimo da nije bilo potrebno da dođemo kod lekara, da je pregled samo gubljenje vremena, s obzirom da naš problem "očigledno nije toliko veliki". Šta ako nam lekar ne veruje, šta ako ne bude mogao da nam preporuči adekvatnu terapiju, da li je bolje da odustanemo od pregleda?

Od navedenih misli nam se mentalno, pa samim time i fizičko stanje, može samo pogoršati.

Samo zato što se u datom trenutku osećamo bolje, to ne znači da smo ozdravili i da ne bi trebalo da nas stručnjak pregleda. Pre nego što odlučimo da otkažemo pregled i sebi kažemo da smo možda sve umislili, bolje je da uzmemo u obzir moguće razloge za "nestanak" simptoma:

Simptomi će da variraju

Simptomi bilo kojeg zdravstvenog stanja neće uvek biti uravnoteženi - nekada će biti intenzivni, nekada slabiji, a nekada će delovati kao da uopšte nisu tu, rekli su lekari za "Hafington post".  

Ovo je sasvim normalna pojava, a to što su simptomi blaži u trenutku kada odemo na pregled je najverovatnije čista slučajnost. Iako ovaj razlog možda deluje vrlo očigledno, u trenutku frustracije je lako da ga zaboravimo.

Preopterećeni smo drugim mislima

Možda nam je pregled u toku pauze od posla, možda imamo obaveze odmah posle njega, možda smo jednostavno preokupirani drugim zadacima koji nas čekaju. Zbog toga nam može biti teško da se skoncentrišemo na simptome i možemo podsvesno da ih stavimo "u drugi plan", tako da nam je teško da opišemo kako se zaista osećamo.

Brinemo da naši simptomi zapravo nisu ozbiljni

Ako pokušavamo sebe da ubedimo da nam nije zaista toliko loše, da "uvek može biti gore" i da ima onih kojima je sigurno teže, onda se obeshrabrimo i počnemo da se ustručavamo od traženja pomoći. Možemo da se osećamo kao da ipak ne zaslužujemo pomoć i savet ako naši simptomi nisu sve vreme prisutni.

Mentalni uticaj na fizičko stanje

Nekima suočavanje sa zdravstvenim problemom i odlazak kod lekara predstavlja veliki stres iz više razloga - strah, osećaj ranjivosti, suočavanje sa potencijalno nepoželjnim vestima, osuđivanje i stid jer "ne brinemo dovoljno o svom zdravlju"...

Zbog toga možemo sebe ubediti da se ipak ne osećamo tako loše, da je problem mali (ili da je već nestao) i da ne bi trebalo da se zadržavamo na pregledu i pokušavamo da dublje sagledamo situaciju i uzroke.

Šta raditi da nam simptomi ne bi "nestali"

Lekari su tu da nam pomognu da odgonetnemo naše stanje, da razumemo znakove koje nam telo šalje, čak i kada se tokom pregleda osećamo dobro. Ipak, da bismo bili sigurni, bolje je da preduzmemo nekoliko koraka da bismo lakše objasnili lekaru kako se osećamo.

Uvek možemo da beležimo svoje zdravstveno stanje - na primer, kada se simptomi pojave, možemo da zapišemo osnovne informacije: Koliko dugo traju? Da li postoji specifičan okidač (vežbanje, hrana, obavljanje posla)? Kada se pojavljuju, da li dugo traju ili brzo nestanu? 

Osim što će lekaru biti lakše da analizira kako se osećamo, nećemo biti neodlučni i nesigurni oko traženja pomoći i saveta. Kada smo na pregledu, najbolje je da se raspitamo što više možemo, pa čak i da kažemo lekaru da su nam simptomi odjednom "isparili". S obzirom da se ovo dešava mnogima, većina stručnjaka će znati koja pitanja da postave i kako da nam pomognu. Najvažnije je da smo iskreni i spremni da podelimo detalje o svom zdravlju.

image