Magazin

Naučnici stvorili prvo AI dete na svetu: Upoznajte Tong Tong

Grupa kineskih naučnika tvrdi da je kreirala prvo "AI dete" na svetu, koje se navodno ponašanja kao "pravi čovek", donosi sopstvene odluke i ima sposobnosti slične onima kod trogodišnjeg ili četvorogodišnjeg ljudskog deteta. Nazvano Tong Tong ili "Mala devojčica", prvo dete napravljeno pomoću AI programa smatra se ogromnim korakom u pravcu razvoja AGI (veštačke opšte inteligencije).
Naučnici stvorili prvo AI dete na svetu: Upoznajte Tong Tong© Canva/Анђела Ћосо

Inovativni model AI deteta, predstavljen na izložbi "Frontiers of General Artificial Intelligence Technology", sposoban je za autonomno učenje i može pokazati nivo emocionalnog angažovanja koji do sada nije viđen u razvoju veštačke inteligencije, rekli su njegovi tvorci na Pekinškom institutu za opštu veštačku inteligenciju (BIGAI).

Dodaju da Tong Tong neprestano unapređuje svoje veštine i znanje kroz interakciju sa ljudima i istraživanje. Tokom izložbe u Pekingu, posetioci su mogli da komuniciraju sa devojčicom i posmatraju njeno ponašanje u digitalno simuliranoj prostoriji.

Na primer, kada se Tong Tong programira da želi da se nalazi u urednoj okolini, virtuelni avatar bi popravio iskrivljenu fotografiju na zidu ili bi čak doneo stolicu na koju bi se popeo, da bi lakše došao do okvira ako je previsok. Zatim, ako bi neko u virtuelnoj prostoriji "prolio mleko" po stolu ili podu tokom simulacije, ona bi donela krpu da to očisti.

Međutim, jedna od glavnih stvari koje izdvajaju Tong Tong od drugih kreacija veštačke inteligencije je to što ona ima moć da samostalno osmisli zadatke koje mora da reši, na osnovu sopstvenih vrednosti i ideala. Njeni kreatori tvrde da je sposobna da samostalno uči i da "oseća radost, ljutnju i tugu".

Suprotno tome, brojni AI programi i roboti još uvek ne mogu samostalno da rade, bez uputstva čoveka, dok Tong Tong može da donosi sopstvene odluke i zaključke.

"Tong Tong poseduje um i nastoji da razume zdrav razum kojim je uče ljudi. Ona razlikuje dobro od pogrešnog, izražava svoje stavove u različitim situacijama i ima moć da oblikuje budućnost", navodi se u promotivnom videu prikazanom tokom izložbe. Iako nije potpuno poznato da li Tong Tong u budućnosti može biti poptuno nezavisna, kreatori naglašavaju da je mnogo samostalnija od drugih AI programa.

image
VV inauguration
banner