Magazin

Vocap najavio novu funkciju: "Skrinšotovanje" profilnih fotografija korisnika odlazi u prošlost

Jedan od najpopularnijih mesindžera na svetu, Vocap, najavio je novu funkciju koja će njegovim korisnicima pružiti veći stepen privatnosti. Ubuduće će "skrinšotovanje" profilnih fotografija drugih korisnika biti onemogućeno.
Vocap najavio novu funkciju: "Skrinšotovanje" profilnih fotografija korisnika odlazi u prošlost© РИА Новости / Рамиль Ситдиков

Brigu o poverljivosti ličnih podataka kompanija Meta, koja stoji iza popularnog mesindžera na svetu, shvata vrlo ozbiljno. U prilog tome govore i najnovije informacije koje je podelio portal WABetaInfo.

"Skrinšotovanje" profilnih fotografija uskoro neće biti moguće

Naime, Vocap će u bližoj budućnosti implementirati novu funkciju, koja će korisnicima ovog mesindžera onemogućavati snimanje ekrana na kome je prikazana profilna fotografija drugih ljudi. Ovo će pružati još više privatnosti svima koji aplikaciju koriste za komunikaciju, kako poslovne, tako i lične prirode. Prilikom pokušaja da se usnimi ekran sa profilnom fotografijom na telefonu će se pojavljivati notifikacija koja korisnika obaveštava da je to nemoguće uraditi.

Slične notifikacije već sada postoje u aplikacijama za mobilno bankarstvo ili na Telegramu. Za sada je novo ažuriranje dostupno tek pojedinim korisnicima beta-verzije aplikacije, ali se uskoro očekuje i dostupnost za širu javnost. Međutim, eksperti za sajber-bezbednost upozoravaju da ni ovo ažuriranje ne može pružiti stoprocentnu sigurnost, premda zlonamerni korisnici uvek mogu drugim uređajem uslikati vašu profilnu fotografiju.

"Samouništavajuće" glasovne poruke obradovale korisnike

Krajem prošle godine, Vocap je implementirao još jednu funkciju, koja je obradovala mnoge korisnike. Tada je omogućeno automatsko "samouništavanje" glasovnih poruka na uređajima primalaca čim se one preslušaju, kao i ukoliko se ne preslušaju u periodu od 14 dana od momenta njenog dobijanja.

I tada su stručnjaci napomenuli da, i pored pokušaja Vocap da se privatnost i poverljivost dignu na najviši mogući nivo, zlonamerni korisnici mogu da "zaobiđu" bezbednosne prepreke. Iako je sasvim sigurno da će poruka nestati nakon jednog slušanja, druga strana uvek može da presnimi ovaj zvuk tokom prvog otvaranja, uz pomoć drugog telefona. 

image