Magazin

Samo par minuta fizičke aktivnosti podstiče kreativnost, čak iako ne volite trening

Fali vam inspiracije i novih ideja? Jedna kratka šetnja može biti pravo rešenje, pokazuje nova studija. Čak i najmanja vrsta fizičke aktivnosti (u kojoj ne morate ni da uživate) može da "osveži" mozak i pomogne vam kada vam je potrebna kreativnost za hobije, rešavanje projekata ili bilo koje vrste problema.
Samo par minuta fizičke aktivnosti podstiče kreativnost, čak iako ne volite trening© Freepik/freepik

Nije potrebno da budete veliki ljubitelj vežbanja, niti da određena fizička aktivnost traje preterano dugo da bi imala pozitivnog efekta na vaš mozak.

"Čak i jedna, kratka aerobna vežba može da podstakne kreativno razmišljanje", rekao je dr Čong Čen, docent na odeljenju za neuronauku na japanskom Univerzitetu Jamaguči, prenosi "Njujork post". Ne morate čak ni da svakodnevno primenjujete ove vežbe, dovoljno je samo malo da se "prodrmate", kažu stručnjaci, jer kada se krećete, u isto vreme ćete "uključiti" svoj mozak i "pročistiti misli".

Koncept da pokret podstiče nove ideje je odavno poznat, a čak je jednom prilikom i Niče izjavio: "Sedite što manje: Ne verujte nijednoj ideji koja nije rođena na otvorenom i tokom slobodnog kretanja."

Sada, međutim, naučnici poput Čena žele da dublje istraže ovu temu i otkriju zašto baš vežbanje podstiče kreativnost. Stručnjaci su zaključili da se uopšte ne radi o kondiciji, već o jednostavnom činu pokreta koji utiče na ljudsko telo i mozak.

Više različitih studija, (u kojima su ispitani uticaji plesa, penjanja, trčanja), ukazalo je na pozitivne rezultate posle vežbanja. "Kada se redovno izvodi, aerobna aktivnost može da izazove strukturne promene u mozgu, kao što je povećan volumen, posebno kod hipokampusa, što je od koristi za mnoge aspekte kognicije, kao što su pamćenje, kontrola pažnje i obrada informacija", kaže psiholog Amir-Homajun Džavadi za "Njujork post".

"Ovo daje mozgu veći potencijal da bude kreativan. Zato ponekad otkrijete da ste došli do odlične ideje ili rešenja nakon šetnje ili trčanja, iako niste svesno razmišljali o tome", objasnio je on.

Štaviše, dokazano je da se interesantna i neuobičajena vrsta kreativnosti najviše podstiče fizičkim aktivnostima. Pored toga, naučnici dodaju da ovi efekti nisu potrebi samo onima koji rade u kreativnim poljima, već mogu biti korisni za bilo koje vrste životnih izazova u kojima je potrebno pronaći željeno rešenje/ideje.

Iako stručnjaci veruju da ima još mnogo toga što bi trebalo da nauče (koliko dugo mogu ovi efekti mogu da ili koje vežbe su najefikasnije), neki smatraju da možemo da pretpostavimo kako određene vežbe funkcionišu i deluju na čovekovo razmišljanje.

Na primer, kada trčite ili hodate na traci u teretani, misli vam "lutaju" i tako možete doći do određene ideje, a ako se krećete na otvorenom, u gradu, dinamična okolina može pozitivno da utiče na vaša čula i kreativnost. Ako se nalazite u prirodi, umirujuće okruženje može da vas opusti, te lakše postiče kreativne misli.

image
VV inauguration
banner