Magazin

Kultna igrica GTA 6 možda neće biti lansirana 2025. godine

Lansiranje kultne igrice GTA 6 moglo bi da se oduži za još godinu dana, odnosno do 2026. godine. Spekulacije ovog tipa prouzrokovane su neočekivanom odlukom kompanije da svoje zaposlene vrati u kancelarije.
Kultna igrica GTA 6 možda neće biti lansirana 2025. godine© Youtube / Rockstar Games

Nakon što je u decembru 2023. godine, nakon više od 10 godina iščekivanja, kompanija Rokstar Gejms predstavila trejler za šesti deo kultne video-igrice GTA (Grand Theft Auto VI) gejmeri širom sveta mesecima su bili u "delirijumu". Sada, nakon puna četiri meseca, ljubitelji ove franšize strahuju da bi lansiranje omiljene igrice moglo da se oduži za još godinu dana u odnosu na preliminarni datum, odnosno do 2026. godine.

Zbog čega gejmeri strahuju da će izlazak igrice GTA 6 kasniti

Vesti o mogućem odlaganju lansiranja igrice nisu stigle od matične kompanije Rokstar Gejms, već su nastale zbog neočekivane odluke koju je gejmerski magnat doneo. Naime, kako je izvestio portal Kotaku, a preneo Biznis Insajder, zaposleni u gejming-korporaciji su informisani da od aprila više neće moći da rade od kuće, već da su u obavezi da se vrate u kancelarije i da odatle rade svih pet dana u nedelji.

Ovaj potez probudio je sumnje da je dinamika razvoja igrice znatno sporija nego što se u početku planiralo, te da su moguća i kašnjenja u odnosu na datume koji su u decembru 2023. godine bili najavljeni. Džen Kolb, šef izdavaštva Rokstar Gejmsa, je ovu odluku kompanije u intervjuu za Blumberg obrazložila željom za većom produktivnošću zaposlenih i izbegavanjem bezbednosnih rizika.

Kako prenose gejming-portali, izvori bliski čemicima Rokstar Gejmsa i dalje ciljaju na to da zvanično lansiranje igrice GTA 6 bude na proleće 2025. godine ili par meseci kasnije, a da je 2026. godina zapravo "plan B" ukoliko stvari pođu po zlu. Do sada se kompanija ni na jednom od svojih zvaničnih naloga nije oglašavala.

Hakerski napad i milijarde koje se obrću

Trejler koji je objavljen na zvaničnom nalogu kompanije 5. decembra 2023. godine, koji u prvih 18 sati od lansiranja pogledalo preko 79 miliona ljudi, uopšte nije trebalo da bude objavljen tada, ali su se iz Rokstar Gejmsa odlučili na ovaj potez zbog hakerskog napada. Naime, hakeri su se dokopali materijala iz "beta" verzije i pustili ga u etar, a video je podeljen na svim platformama i društvenim mrežama. Nakon što je trejler ugledao svetlost dana procenjeno je da u razvoj GTA 6 uloženo najmanje dve milijarde dolara.

image