Magazin

Plaža sa "najplavljim" morem se ipak nalazi u ovoj državi

Nema ništa tako opuštajuće i lepo kao što je plava, morska voda. Uživanje na obali i gledalje u beskrajno plavetnilo odmara dušu i telo, a sada je zvanično proglašena i plaža sa "najplavljim" morem. Evo gde se nalazi...
Plaža sa "najplavljim" morem se ipak nalazi u ovoj državi© Aaron Burden/unsplash

Leto, pesak, more su mnogima sinonimi za bezgraničnu sreću. Opuštanje uz talase i raj za oči koje "obezbeđuje" plava voda, svima prijaju. Koliko je bitna boja mora, govori činjenica da je nedavno izabrana plaža sa "najplavljom" bojom mora.

Sastavljena je lista najpopularnijih i najlepših plaža na svetu - analizirane su boje mora, a određenim "alatima" se određivala tačna nijansa vode, koja se upoređivala sa zvanično "najplavljom" nijansom plave.

Pobedivši svetski poznate akvamarinske obale Maldiva, Bora Bore, Hrvatske i Grčke, ispostavilo se da Pasqyra (Plaža ogledala) u Albaniji ima "najplavlju" vodu na svetu. Grčka je dominirala listom, a tu su se našli i plaže iz Francuske, Turske, Portugala.

1. Pasqyra Beach (Mirror Beach), Albanija
2. Paralia Mpouka (Long Beach), Grčka
3. Kassiopi, Grčka
4. Plage de la Vernette, Francuska
5. Kaputas Beach, Turska
6. Voulisma beach, Grčka
7. Foki Beach, Grčka
8. Praia do Carvalho, Portugal
9. Omprogialos, Grčka
10. Los Lances Beach, Španija

Listu je uradila CV Villas kompanija koja se bavi iznajmljivanjem vila, a kako je navedeno rangiranje je naučno podržano, piše Tajm Aut.

image