Magazin

Koliko često bi trebalo da peremo pidžamu

Istraživanja su pokazala da muškarci jednu istu pidžamu nose prosečno 13 dana, dok je žene menjaju nakon 17 dana. Ove brojke podstakle su mnoge diskusije, u koje su se uključili i načnici. Evo šta kaže "struka" - na koliko dana bi trebalo da menjamo, odnosno peremo pidžamu u kojoj spavamo.
Koliko često bi trebalo da peremo pidžamu© Canva / pixelshot

Nema ništa lepše nego doći kući nakon napornog dana na poslu i "uskočiti" u omiljenu pidžamu - ovu naviku praktikuje veliki broj odraslih koji žele da se u svom domu osećaju opušteno i komforno. Ono o čemu mali broj njih vodi računa jeste koliko često menja pidžamu, odnosno, da li u istoj pidžami spava svaku noć, iznova i iznova. O tome koliko često je potrebno prati ovaj komad kućne garderobe za magazin Tudej govorila je Neha Patak, doktor medicine.

Od čega zavisi koliko često bi trebalo da peremo pidžamu

Svako ima svoje standarde kada je reč o nošenju stvari - neki ih menjaju svakog dana, neki nose par dana, pa "bace" na pranje, dok pojedini smenu garderobe obavljaju na nedeljnom, pa čak i mesečnom nivou. Sa tačke gledišta naučnika učestalost pranja veša, a konkretno pidžama, uslovljena je različitim parametrima.

"Ne postoji neka specifična naučna studija ili podaci koji nam određuju koliko često treba prati pidžamu. Ovo zavisi od velikog broja faktora", navela je Patak.

Kada je reč o donošenju odluke koliko često ćete prati vašu pidžamu, doktor Neha Patak sugeriše da bi trebalo da se osvrnete na sledeće: od kog je materijala pidžama, u kakvim klimatskim uslovima živite, kao i na to kakve su individualne higijenske navike. U idealnom slučaju, pidžamu bi trebalo menjati svaki drugi dan, kako bi se sprečilo nakupljanje prljavštine i stvaranje neugodnih mirisa.

Koji materijali se lakše prljaju

"Sintetička vlakna poput poliestera, najlona i elastina sama po sebi privlače prljavštinu, kao i prirodnu masnoću i sebum koje luči koža. Odeća od ovih materijala brže poprima i neprijatne mirise", navodi naučnica za negu materijala, Dženifer Ahoni.

Kako klima određuje učestalost pranja

"Učestalost pranja takođe zavisi i od klimatskih uslova, odnosno od temperature u kojoj obično spavate. Tokom vrelih letnjih meseci veća je verovatnoća da ćete se znojiti ukoliko nemate klimu u spavaćoj sobi, pa bi i pranje pidžame u kojoj spavate trebalo da bude češće", dodaje Ahoni.

Individualne higijenske navike su važan aspekt

"Tokom spavanja naša pidžama upija znoj, masnoću koju luči telo, mrtve ćelije kože i potencijalne alergene i bakterije", nadovezuje se Patak. "Generalno, regularno pranje je važno, a to na koliko dana ćete menjati pidžamu zavisi od toga šta je po vama definicija čistog, odnosno prljavog".

image