Magazin

Svi milijarderi mlađi od 30 godina nasledili svoje bogatstvo, otkriva istraživanje Forbsa

Svi svetski milijarderi mlađi od 30 godina nasledili su svoje bogatstvo, u prvom talasu "velikog transfera bogatstva". Očekuje se da će više od hiljadu bogatih ljudi preneti čak preko 5,2 biliona dolara svojim naslednicima u narednom periodu.
Svi milijarderi mlađi od 30 godina nasledili svoje bogatstvo, otkriva istraživanje Forbsa© @ jannoon028/freepik

Milijardera danas ima više nego ikada ranije (čak 2781), a očekuje se da će taj broj rasti u narednim godinama kada se ima u vidu da se starija generacija super bogatih priprema da svoj luksuz prenese na potomke.

Čak 15 milijardera, koji imaju u proseku oko 30 godina, nisu stvorili sopstveno bogatstvo i zapravo su da dobili ogromno nasleđe, govori istraživanje časopisa Forbs. 

Među njima su milijarderi iz Irske, Firoz Mistri (27) i njegov brat Zahan (25), od kojih svaki ima, kako se procenjuje, po 4,9 milijardi dolara od udela u "Tata Sons", matičnoj kompaniji indijskog konglomerata "Tejt Group", koji poseduje brendove automobila, uključujući Jaguar i Lend Rover. Oni su nasledili svojih 4,6 odsto udela u kompaniji 2022. godine nakon smrti svog oca Sajrusa Mistrija, koji je umro manje od tri meseca posle njihovog dede Palonjija.

Troje dece Leonarda del Vekija, osnivača kompanije za luksuzne sunčane naočare "Luksotika"  postali su milijarderi nakon njegove smrti 2022. Deca su nasledila po 12,5 odsto udela u porodičnoj holding kompaniji "Delfin" i imaju bogatstvo koje se procenjuje na 4,7 milijardi dolara za svakog od njih.

Najmlađa milijarderka na svetu je Livija Fogt (19), ima bogatstvo od 1,1 milijardu dolara zahvaljujući udelu od 3,1 u "Veg Industris", brazilskom proizvođaču električne opreme čiji je suosnivač njen deda Verner Rikardo. Na spisku je i njena starija sestra Dora Fogt de Asis (26).

"Tokom narednih 20 do 30 godina, preko hiljadu današnjih milijardera će verovatno preneti više od 5,2 biliona dolara svojim naslednicima. Kako smo došli do ovog broja? Jednostavno sabiranjem bogatstva 1.023 milijardera koji danas imaju 70 ili više godina. Dugoročno gledano, izuzetno bogatstvo koje je rezultat procvata preduzetničke aktivnosti od devedesetih uspostavilo je osnovu za buduće generacije porodica milijardera", navode stručnjaci švajcarske banke UBS, a piše Gardijan. 

Najbogatija osoba na planeti je većinski vlasnik konglomerata luksuzne robe LVMH Bernar Arno. On ima 75 godina i nedavno je unapredio svoju decu na ključne pozicije u poslu. Arno ima procenjeno bogatstvo od 233 milijardi. 

Očekuje se da će sledeća generacija naslediti ukupno 70 biliona dolara u narednih 20 godina, prema procenama konsultantske firme Cerulli Associates

Jedan od najmlađih milijardera koji su bogatstvo stekli, a ne nasledili je Ben Fransis (31), britanski osnivač sportskog brenda Gymshark. Njegovo bogatstvo se procenjuje na 1,3 milijarde dolara.

image