Magazin

Zašto nas dete ne sluša i šta da uradimo u tim situacijama

Da li vam se ponekad čini da vaše dete ne čuje šta govorite ili vas potpuno ignoriše? Ponavljate nešto do iznemoglosti i ništa. Selektivni sluh nije neuobičajena pojava kod mališana i psiholozi nalažu da bi tada roditelji trebalo da budu strpljivi i što kraći i jasniji u komunikaciji.
Zašto nas dete ne sluša i šta da uradimo u tim situacijama© Alexander Dummer/pexels

Detetu kažete da treba da pokupi igračke i da se obuje, jer krećete napolje. A mališan vas ne konstatuje, jer se zabavio svojim poslom. Postoji nekoliko razloga zašto dete možda ne sluša šta imate da kažete, tvrde psiholozi.

Fokusirano je na nešto drugo

Deca se pažljivo koncentrišu na nešto što rade, bilo da gledaju omiljeni crtani ili se igraju kockicama. I jednostavno - ne čuju šta im pričate. Tada bi trebalo dati mališanu malo vremena da ga prođe aktivnost sa kojom je trenutno zauzeto. 

Oči u oči

Zauzeti ste pravljenjem večere i želite da podsetite svoje dete da završi domaći zadatak, pa vičete iz druge sobe. Kad god je moguće, pokušajte da steknete naviku da odvojite vreme da odete do njega i razgovarate s njim u četiri oka. Šanse da vas dete sasluša se povećavaju ako mu posvećujete pažnju kada postavljate zahtev.

Neće reagovati na bučan zahtev

Rečenica "odmah pokupi te igračke" neće izdejstvovati da će vas slušati, koliko god izgledalo da ste strogi. Zato je preporuka da iznosite zahteve prijatnim, ali čvrstim glasom. Takođe, ukoliko smo nedosledni u zahtevima, ne bi trebalo ni od mališana da očekujemo da će da stalno uradi svoje zadatke.

Što jasnije i kraće izražavanje - ne praviti listu zahteva

U ovakvim situacijama držati se jedne ili dve rečenice i to je najbolja politika kada je u pitanju komunikacija sa decom. Duga objašnjenja mogu razvodnjiti poruke. Biti konkretan je posebno važan za mlađu decu, koja imaju kratak raspon pažnje, piše Veri vel famili.

Kako mališana "nagovoriti" da vas sluša

Ovaj zadatak nije jednostavan, ali bi roditelji trebalo da pristupe ozbiljno, budu strpljivi i da imaju u vidu par saveta.

Jako je važno da se spustite na nivo deteta i zamolite ga da gleda direktno u vas dok razgovarate. Ovo je odličan način da ne samo da budete sigurni da imate punu pažnju svog deteta, već i da naučite svoje dete lepom ponašanju i da sluša sa poštovanjem kada mu neko govori.

Treba da imate na umu da će naučiti da sluša, ako je to primer koji ste mu dali. Ako steknete naviku da slušate svoje dete dok govori, veća je verovatnoća da će i ono učiniti isto kada razgovarate sa njim.

Koliko god da je uznemirujuće kada vas dete ignoriše, pokušajte da ostanete mirni. Kada se naljutite, pokazujete svom detetu da nemate kontrolu i drugo, vikanje može kratkoročno postići rezultate, ali vremenom će izgubiti svoju efikasnost.

Naučite svoje dete da ignorisanje nije lep način da se tako ophodi prema ljudima.

Unesite zabavu. Ako se nađete u stalnoj borbi da naterate svoju decu da slušaju, promenite dinamiku svojih interakcija tako što ćete malo olakšati stvari. Na primer, ako ste frustrirani što se dete ne sprema za školu na vreme, koristite tajmere da vidite ko može da pobedi u trci do vrata ili postavite tabelu sa nalepnicama da biste ga nagradili nečim što želi.

image
VV inauguration
banner