Magazin

Šta da radite kada nemate energije da se igrate sa decom

Pored svih svakodnevnih obaveza koje roditelji obavljaju oko dece, tu je i jedna koja može da deluje posebno zahtevno, a to je igra. Koliko god znamo da je neophodna i da je sjajna prilika za povezivanje, nekada je jednostavno teško pronaći energiju da se sa mališanima pretvaramo da smo vatrogasci, doktori, da crtamo i slikamo, trčimo, slažemo kocke, posebno nakon napornog dana u svetu "odraslih". Kako da izbegnemo živahnu igru, ali se u isto vreme i posvetimo deci i ne povredimo ih?
Šta da radite kada nemate energije da se igrate sa decom© Freepik/freepik

Ako ste roditelj, dobro vam je poznata beskonačna lista obaveza vezanih za dete, od procesa buđenja, oblačenja, pripremanja hrane, do pomaganja oko škole, organizovanja druženja, vannastavnik aktivnosti, odlazaka na dečje rođendane, posete lekaru i drugim članovima porodice...

Pored toga, tu je i razbibriga, koje je svakom detetu jedna od osnovnih potreba, ali odraslima nije (barem ne u tolikoj meri), te roditelji ne mogu uvek da, nakon toliko obavljenih poslova u toku dana, izdvajaju strpljenje i vreme za igranje.

Pre svega, važno je napomenuti da ovo ne znači da ste loš roditelj. Briga o deci je veliki posao i to sa neograničenim "radnim vremenom", tako da je sasvim razumljivo da ne možete uvek da im se pridružite kada žele da se igraju. Srećom, to ne znači da deca i dalje ne mogu da uživaju i da ujedno ne možete sebi da date predaha. Možete da:

Radite nešto što volite

Zapamtite, igra ne mora uvek biti "dečja": Ako ne želite da se pretvarate da ste astronaut ili da se igrate autićima i lutkama, možete da predložite nešto u čemu ćete i vi uživati. To mogu biti društvene igre (u zavisnosti od detetovih godina), možete da sa njima nešto nacrtate, da zajedno odete u šetnju i posmatrate okolinu, da spremite brzu poslasticu...

Obrazovanje kao igra

Detetu uvek možete održati kratak čas o određenoj temi (to može biti nešto što i vas zanima, kako bi i vama bilo interesantno), pa na kraju mu zadati izazov vezan za temu, koji mora da reši.

Na primer, ako volite morske životinje, ispričajte detetu neke zanimljivosti o njima, postavljajte im pitanja (podstaknite ih da i sami budu radoznali) i na kraju im napravite mali kviz. Ako volite matematiku, učenje o brojevima ili davanje jednostavnih, a zabavnih "matematičkih misija" ("Idi do ormara, izbroj četiri para crnih čarapa i donesi ih!") može biti dobar izbor.

Kućni poslovi ne moraju da budu dosadni

Brojne studije su pokazale da je obavljanje kućnih poslova veoma važno za razvoj deteta, jer mu to pomaže da se oseća uspešno, vežba motoriku, samostalnost i radne navike. Osim toga, čak i pomoć ovih malenih "radnika", koliko god bila mala, može značiti roditeljima koji su isuviše zauzeti da se posvete domu.

Zbog toga je dobra ideja da kućne poslove predstavite kao igru. Organizovanje fioka može biti uzbudljivo, jer ćete naići na različite predmete koje detetu mogu zapasti za oko, kuvanje može biti niz interesantnih koraka (pripremanje i seckanje namirnica, istraživanje različitih boja, tekstura, mirisa)...

Podsticanje samostalnog igranja i socijalizacije

Na kraju, važno je znati kada je detetu došlo vreme da uči da se samostalno igra. Za početak, možete im izdvojiti nekoliko minuta u toku dana za to, pa kako se navikava na ovu vrstu razonode, možete produžiti vreme svaki sledeći put. Osim toga, dete treba da podstičete da traži prijatelje sa kojima će da se igra, da ume da se snađe u društvu, da komunicira i traži zabavu u interakcijama sa drugima. 

image