Magazin

Strip u kom se prvi put pojavljuje Supermen prodat za 6 miliona dolara

Primerak stripa u kome se prvi put pojavljuje najpoznatiji superheroj Supermen, star 86 godina, prodat je za rekordnu cenu.
Strip u kom se prvi put pojavljuje Supermen prodat za 6 miliona dolara© Unsplash/Daniel Álvasd

Primerak stripa iz 1938. godine u kojem se prvi put prikazuje Supermen, prodat je za rekordnih šest miliona dolara, objavila je aukcijska kuća "Heritidž aukšens". Iz aukcijske kuće navode da je ovaj strip, pod nazivom "Ekšn komiks broj 1 (Action Comics #1)" "najvažniji strip koji je ikada objavljen". Dodaju i da Supermen, koji se pojavio u prolećnom primerku pre više od 80 godina "ostaje neverovatno sličan" verziji koja se može videti u stripovima i na televiziji, prenosi AP.

Auksijska kuća dodaje da je ovo najskuplje prodan strip na bilo kojoj aukciji u istoriji.

Osim što se u stripu prvi put pojavljuje "Čovek od čelika", u njemu debituje i lik Lois Lejn, novinarke koja je Supermenova simpatija.

U svetu trenutno postoji još svega oko 100 primeraka ovog stripa, koji je pre 8 decenija štampala kompanija "Nešnal elid pablikejšn (National Allied Publications)", preteča "Di-Si komiks (DC Comics)", u tiražu od 200.000 primeraka. Cenom od šest miliona dolara nadmašen je prethodni rekord u prodaji stripa, čiji je glavni lik takođe bio Supermen, a koji je 2022. godine prodat za 5.3 miliona dolara.

image
VV inauguration
banner