Magazin

Kako da vežbate sa vašim psom

Nekada je teško uskladiti svakodnevne obaveze, sopstvenu rutinu vežbanja i brigu o psu. Ipak, ovo ne mora da bude veliki problem, jer možete se osloniti na kombinaciju "dva u jedan" - vaš pas može postati deo vaših vežbi. Kako ljubimac može da se pridruži vašem treningu, tako da zajednički razvijate mišiće, ali i ojačavate odnos?
Kako da vežbate sa vašim psom© Pexels/Karolina Grabowska

Nedavno je u Rusiji, pa i kod nas, "pseća terapija" postala veoma popularna. Koncept je jednostavan - idete na čas joge, a tu vam se pridužuju psi koji leže i igraju se oko vas. Osim što je ovo dobra vežba, takođe podiže raspoloženje i mami osmeh na lice. Ono što je najzanimljivije je spoj vežbanja i druženja sa životinjama.

Dakle, sigurno je da psi mogu da budu deo fitnes rutine, ali na koje još načine mogu da nam budu "drugari za trening"?

1. Šetnja

Najbolje za: Bilo koje pse, ali posebno za one koji mogu izdržati intenzivnije vežbe.

Šetnja sa psom je klasična vežba za sve pse, a predstavlja jedan od najboljih izbora, zato što šetnju možete prilagoditi sopstvenim tempom. Ne vrši veliki pritisak na zglobove i pogodan je za sve  rase (uključujući kućne ljubimce sa prekomernom težinom ili one koji imaju za cilj da povećaju nivo vežbanja u svakodnevnici).

Da biste uneli raznovrsnost u zajedničke šetnje, pokušajte da istražite novi kraj. Dozvolite svom psu da uživa u njuškanju dok šeta, dopustite mu da istražuje sve nove mirise i površine na koje naiđe.

2. Trčanje

Najbolje za: Aktivne pse, koji imaju veliku potrebu za vežbanjem.

Trčanje sa psom je odličan način da sebi, ali i njemu, razbistrite misli, kao i da sagorite višak energije psa. Posebno aktivne rase će imati mnoštvo koristi od redovnih trčanja.

Neki psi možda više vole kratke, oštre intervalne sprintove (kao što su hrtovi), dok će drugi uživati u umerenom trčanju pored vas pola sata ili više (kao što su labrador retriveri).

Preporučljivo je da sačekate da svog psa vodite na duže trčanje dok ne napuni najmanje godinu dana, kako biste omogućili da mu se zglobovi razviju, jer trčanje može dovesti do velikog stresa na zglobove. Iz istog razloga, ovo nije dobra vežba za pse sa prekomernom težinom ili one sa artritisom.

Psi sa spljoštenom njuškom (brahikefalni) takođe treba da izbegavaju džogiranje, jer im to može predstaviti poteškoće u disanju. Razgovarajte sa veterinarom za konkretan savet o tome da li bi džogiranje bilo prikladno za vašeg ljubimca. Na kraju, potrebno je i da pazite na znake umora ili pregrevanja.

3. Planinarenje sa psom

Najbolje za: Pse sa dosta snage i izdržljivosti.

Planinarenje sa vašim psom je još jedan sjajan oblik vežbanja i za vas i za vašeg psa, koji se može prilagoditi različitim nivoima fizičke sposobnosti. To je odličan kardio trening, kojim poboljšavate ravnotežu i gradite snagu u različitim grupama mišića. Naravno, uživanje u prirodi i prelepom pejzažu takođe poboljšava raspoloženje i dokazano pomaže u borbi protiv simptoma stresa i anksioznosti.

Kada upoznajete svog psa sa planinarenjem, počnite sa kraćim šetnjama na lakšim terenima, kako biste im pomogli da izgrade izdržljivost, pa postepeno pređite na zahtevnije predele. Ako imate mlađeg ili malog psa, razmislite da sa sobom ponesete nosiljku za pse, kako biste mogli da im pomognete kada počnu da se umaraju. 

4. Plivanje

Najbolje za: Pse koji vole vodu, posebno za starije.

Plivanje je vežba za celo telo, koja skida težinu sa zglobova psa, što znači da je savršena za starije pse ili one sa problemima sa zglobovima, kao što je artritis

Neki psi obožavaju vodu, ali drugima može biti teško i možda neće instinktivno umeti da plivaju. Dok ne budete sigurni da im je udobno, preporučujemo da im obezbedite prsluk za spasavanje za pse i da ih držite pod stalnim nadzorom.

Rase koje imaju dugačka tela, kao što su jazavčari, kao i one sa specifičnom građom, kao što su buldozi, mogu posebno imati poteškoća, tako da se prsluci za spasavanje uvek preporučuju. Trajanje plivanja ne bi trebalo da bude isuviše dugo (oko 10 do 15 minuta maksimalno), kako biste sprečili da se vaš pas umori, ili da proguta previše vode, što je poznato kao toksičnost vode.

Izbegavajte bacanje velikih igračaka u vodu, jer bi vaš pas mogao slučajno progutati vodu dok je uzima. Manje, ravne igračke, kao što je frizbi mogu biti bolja opcija. Na kraju, obavezno dobro osušite psa nakon što izađe iz vode, posebno sve njihove kožne nabore i uši, kako biste izbegli infekcije.

5. "Papi joga" (Puppy yoga)

Najbolje za: Mirne pse koji uživaju u opuštanju sa vama.

Kao što je prethodno navedeno, ovo može biti sjajna rutina. Iako joga sa psima možda neće sagoreti mnogo njihove energije, to je odličan način da se uz vežbanje i istezanje povezujete se sa svojim ljubimcem dok vežbate. Vaš pas može da bude blizu vas tokom vaše rutine, možete dodati i neke poze koje je bi pas mogao "kopirati" (pas okrenut nagore i nadole, poza kompasa, srećna beba, pozu fetusa).

Takođe, tokom pauza, maženje vašeg ljubimca oslobađa hormone sreće, uključujući oksitocin, serotonin i dopamin, hemikalije koje pomažu našim telima da se smire i opuste. Takođe smanjuje nivoe kortizola , hormona stresa, i snižava krvni pritisak.

6. Kružni trening

Najbolje za: Bilo koje pse, posebno oni koji uživaju u trikovima.

Kružni trening sa vašim psom je još jedan zabavan način zajedničkog vežbanja i može se prilagoditi bilo kom nivou kondicije. Izaberite nekoliko vežbi, kao što su sklekovi, iskoraci, čučnjevi, trbušnjaci, a između svakog ponavljanja uključite i nekoliko trikova za psa.

Na primer, svaki put kada iskoračite napred, zamolite svog psa da pruži šapu i "rukuje se" s vama. Neki psi će čak i uživati dok pokušavaju da kopiraju vaše pokrete. Ako je vaš pas dovoljno mali, možete ga čak uzeti u ruke i pomaziti ili držati kao teg pri svakom ponavljanju.

7. Bacanje frizbija

Najbolje za: Pse koji vole da se igraju i trče.

Bacanje frizbija je još jedan odličan oblik vežbanja za psa, koji i vama takođe može biti dobra kardio vežba, posebno ako zajedno trčite sa njim.

8. Ples

Najbolje za: Energične pse koji vole da uče nove trikove.

Jedna od velikih prednosti plesa sa psom je to što se može u potpunosti prilagoditi njegovim fizičkim sposobnostima. Koreografija može da se sastoji iz trikova koje oni vole da rade, u kojima se posebno ističu, kako bi ples bio zabavan za oboje. Odaberite energičnu muziku i uživajte sa svojim krznenim prijateljem!

image
VV inauguration
banner