Magazin

Pritisak porodice i medija na tinejdžere da smršaju, ima dugotrajne negativne posledice

Kritike i loši stavovi o težini utiču veoma negativno na ljude, a posledice su velike. Naime, osobe koje osećaju pritisak da izgube na težini u tinejdžerskim godinama mogu da imaju decenijama probleme povezane sa tim kako doživljavaju telo, govori skorašnje istraživanje.
Pritisak porodice i medija na tinejdžere da smršaju, ima dugotrajne negativne posledice© Gustavo Fring/pexels

Osobe koji su kao tinejdžeri osećali pritisak porodice da izgube kilograme, iskusili zadirkivanje članova porodice i osećali pritisak medija da izgube na težini, imali su veći nivo internalizovane stigme težine. Pod ovom stigmom se podrazumeva da osoba primenjuje negativne stereotipe u vezi sa gojaznošću na sebe.

Ljudi sa normalnim ideksom telesne mase mogu kasnije da doživljavaju unutrašnju borbu zbog sopstvene težine: "Ovo govori da je zaista važno kako pričamo o težini u porodici, školama i društvu u celini, jer efekti mogu biti dugotrajni", kaže Amanda Hjuz, naučni saradnik, a prenosi Jahulajf.

Na ovu temu su posebno osetljivi tinejdžeri:

"Oni razvijaju osećaj samoidentiteta i veća je verovatnoća da će na njih uticati komentari porodice, prijatelja i medija. Mediji takođe predstavljaju nerealne standarde lepote koji mogu učiniti da se tinejdžeri osećaju nesigurno u vezi sa svojim telima. Ako tinejdžer doživi stigmu zbog težine tokom ovog perioda života, to može na kraju biti 'emocionalno štetno', što dovodi do negativne slike o telu", pojašnjava dr Daniel Ganjian.

Svi učesnici studije, objavljene u Lanset Regional Heltu, rođeni su 1991. i odrasli su pre nego što su društvene mreže uzele maha. Kao rezultat, uticaj na njih je došao sa TV-a i časopisa. Nejasno je tačno kako društvene mreže utiču na tinejdžere oko težine:

"Mreže mogu povećati pritisak na mlade, ali takođe mogu biti izvor podrške. Svakako je potrebno više istraživanja da bi se videlo kako društveni mediji utiču na tinejdžere kada je u pitanju težina, kaže Hjuz.

Šta možemo da uradimo

Postoji nekoliko stvari koje tinejdžeri i njihove porodice mogu učiniti u borbi protiv ove stigme. "Prvo što bi trebalo da se uradi jeste da se razvije zdrav odnos sa hranom i vežbanjem i u taj proces treba da bude uključena cela pordica. Takođe, preporučuje se da se okružite pozitivnim ljudima koji vas podržavaju takvim kakvi jeste", kaže Ganjian.

Važno je kako pričamo i šta pričamo pred adolescenitima: "Moramo biti veoma oprezni o tome kako se kod kuće razgovara o težini - ne samo o težini dece, već i o sopstvenoj težini. Porodica u kojoj rastemo, na kraju krajeva, ima ogroman uticaj na to kako sebe vidimo", naglašava profesor Tea Galager.

Odrasli mogu da pokušaju da prevaziđu ovu stigmu tako što bi trebalo da pronađu način da se bore protiv negativnih misli, ali ako u tome ne uspevaju, pomoći će razgovor sa terapeutom.

image
VV inauguration
banner