Magazin

Oko 140 kitova nasukalo se na obalu Zapadne Australije (VIDEO)

Kitovi su nasukani u Tobi Inletu u zalivu Geograf, prenosi Rojters
Oko 140 kitova nasukalo se na obalu Zapadne Australije (VIDEO)© Tanjug/Department of Biodiversity, Conservation and Attractions via AP

Stručnjaci za morske životinje pokušavaju da spasu oko 140 pilot-kitova nasukanih u plitkim vodama na jugozapadu Zapadne Australije.

Kitovi su nasukani u Tobi Inletu u zalivu Geograf, saopštilo je Odeljenje za biodiverzitet, očuvanje i atrakcije Zapadne Australije. Područje se nalazi u blizini grada Dansborou u regionu popularnom među turistima, i oko 236 km južno od glavnog grada Perta, prenosi Rojters.

Pretpostavljamo da postoje četiri grupe od ukupno do 160 pilot-kitova raspoređenih na oko 500 metara, rekao je portparol ovog odeljenja.

"Nažalost, 26 kitova koji su se nasukali na plaži je umrlo. Na osnovu prethodnih ovakvih događaja, obično životinje na plaži moraju biti eutanazirane jer je to najhumaniji ishod", navedeno je u njihovom saopštenju.

U julu prošle godine, više od 50 pilot-kitova je umrlo nakon što su se nasukali na udaljenoj plaži u Zapadnoj Australiji.

Najveće nasukavanje kitova u ovoj državi dogodilo se u Dansborou 1996. godine kada je 320 kitova završilo na obali.

Pilot-kitovi su poznati po svojim tesnim društvenim vezama, tako da kada jedinka upadne u poteškoće, ostali ga obično prate, prema Univerzitetu Zapadne Australije.

image
VV inauguration
banner