Magazin

Neočekivani neželjeni efekat brzog gubitka težine

Kada počnemo sa dijetom želimo da rezultati budu skoro pa odmah vidljivi. Zaista, mnogi uspevaju da za kratko vreme skinu dosta kilograma, ali ih i brzo vrate. Nezdravi pristup mršavljenju može da nas košta zdravlja i da se odrazi na gustinu kostiju.
Neočekivani neželjeni efekat brzog gubitka težine© @ rawpixel.com/freepik

Pre izvesnog vremena glumica i televizijska ličnost Džamila Džamil (38) na svom Instagram profilu je podelila post u kom je obavestila javnost da su godine ekstremnih dijeta i gubitka težine naškodile njenoj gustini kostiju. Rekla je da je oštetila gustinu kostiju tokom 20 godina dijete i da se sada nosi sa posledicama kao što je veliki bol.

Jedna je od retkih uticajnih ličnosti, koja je podelila svoj problem javno, jer lekari napominju da se o njemu ne govori dovoljno:

"Iako se o gustini kostiju ne govori mnogo u svakodnevnom životu, ona je važna mera zdravlja. Gustina kostiju je količina mineralnog sadržaja prisutnog u kostima", objasnila je dr Džilan Vuldridž.

Drugim rečima, veća gustina kostiju, znači da imamo uglavnom, zdravije kosti koje su otpornije na prelome. U obrnutom slučaju, kosti nisu toliko dobre strukture i da smo izloženi povećanom riziku od preloma.

Gubitak težine šteti gustini kostiju, ali ekstremni gubitak težine i neizbalansirana ishrana su najštetniji. Istraživanja pokazuju da se ovaj gubitak događa ređe i manje je štetan kod ljudi koji gube kilograme umereno, ali da treba da budemo oprezni: 

"Čak i ako imamo zdravije pristupe, još uvek postoji deo tog gubitka težine koji nije masnoća, nego su mišići a kod žena u menopauzi - kosti", naglašava dr Kurt Kanel.

Trening otpora i pravilna ishrana - dok se gubi na težini

Vežbe otpora, koje su jako bitne za naše kosti, uključuje sklekove, iskorake, čučnjeve, dizanje tegova:

"Možemo sa sigurnošću reći da kada uključimo vežbu u proces mršavljenja, posebno vežbu otpora, izgubićemo manje mišića i manje gustine nego ako samo ograničimo unos kalorija ili samo izgubimo na težinu tako što ćemo smanjiti ishranu. Hrana je bitna, ali i obezbeđivanje adekvatnog unosa kalcijuma, vitamina D i proteina", naglašava je Kanel.

Neodrživa težina - gubitak i dobijanje na težini iznova i iznova ima tendenciju da opterećuje telo, naglašavaju lekari.

"Stalno govorim ljudima, broj na vagi je broj na vagi. To nije rezultat za to kako radite niti ima bilo kakve veze sa vašom vrednošću. Važnije je razmišljati o tome kako živite svoj život. Da li redovno vežbate? Da li jedete ishranu koja se sastoji od voća, povrća, nemasnih proteina, zdravih masti i celih žitarica", kaže Kanel, a piše Hafpost.

image
VV inauguration
banner