Magazin

Veliki utorak: Priča o važnosti milostinje

Priča na Veliki utorak ističe važnosti davanja milostinje. Na ovaj dan se od davnina strogo postilo, što je značilo da se jednom u toku dana okusi nešto sasvim malo poput vode ili kafe. Prema tradiciji i običajima, danas ne bi valjalo jesti češće od jednom.
Veliki utorak: Priča o važnosti milostinje© Српска православна црква

Sveti i Veliki utorak Strasne sedmice posvećen je priči o deset mudrih i deset nerazumnih devojaka.

Kako nam saopštava Evanđelist Matej, u utorak stradalne nedelje ujutru Gospod naš Isus Hristos proveo je u Jerusalimskom hramu gde je poučavao.

Pričom o deset devojaka Gospod podstiče na milostinju, i ujedno poučava sve ljude da spremno dočekaju kraj. Ranije je On mnogo govorio učenicima o devstvenosti, da zaslužuje veliko uvažavanje, ali ne treba zanemarivati druge vrline.

Pet devojaka naziva mudrim zato što su uz čuvanje devstvenosti bile i milostive, a ostalih pet naziva ludim zato što nisu imale odgovarajuću milostinju, iako je i njih takođe odlikovala devstvenost.

One su lude upravo zato što su ispunile veću vrlinu, a zapostavile manju, i zbog toga se, prema Njegovim rečima ni po čemu ne razlikuju od bludnica.

Oci crkve ovu priču ističu zbog važnosti milostinje.

Davanje milostinje samo je po sebi moćan oblik molitve. Sveto pismo nam govori: "Dobra je molitva s postom, s milostinjom i s pravednošću. Bolje je deliti milostinju nego sabirati u hrpe zlato. Milostinja oslobađa od smrti, ona čisti od svakoga greha. Koji dele milostinju i čine pravednost napuniće se života". 

Nedelja u kojoj se obeležava Veliki utorak, ima i naziv "zavalita", kako je nazivaju u jugoistočnoj Srbiji. Na ovaj dan se od davnina strogo postilo, što je značilo da se jednom u toku dana okusi nešto sasvim malo poput vode ili kafe. Zato danas ne bi valjalo jesti češće od jednom, ukoliko poštujete tradiciju i običaje.

image