Magazin

Šta se desilo sa telom Grigorija Raspućina, nadrilekara ruske carske porodice

Lik Grigorija Raspućina je za života kod njegovih savremenika izazivao brojna pitanja i nedoumice, a stvari se nisu promenile ni nakon njegove smrti. Naprotiv, kao da je pitanja postalo još više. Jedno od njih, koje muči brojne istoričare jeste šta se dogodilo sa mestom gde je on sahranjen.
Šta se desilo sa telom Grigorija Raspućina, nadrilekara ruske carske porodice© Wikimedia Commons / Ninara

Grigorij Raspućin je bio običan čovek seljačkog porekla, koji bez obzira na svoj specifičan izgled i upitno zanimanje nadrilekara, ipak uspeo da pridobije poverenje carske porodice. Mnogi kažu da mu je to pošlo za rukom zahvaljujući urođenoj harizmi kojom je plenio.

Bliskost sa imperatorkom je Raspućina koštala života

Nakon što se dovoljno približio imperatorki Aleksandri Fjodorovnoj, Raspućin je počeo da utiče i na njene odluke koje su se ticale upravljanja Carskom Rusijom, što je u velikoj meri izazivalo gnev ne samo imperatora Nikolaja II, Aleksandrinog supruga, već i naroda.

Zbog svoje prisnosti sa caricom i uticajem na njeno rasuđivanje, njegov lik je postao predmet intriga i tračeva, a on - žrtva dobro isplaniranog ubistva koje su u Jusupovskom dvorcu u decembru 1916. godine organizovali Feliks Jusupov i njegov prijatelj, Dmitrij Pavlovič Romanov. 

Strogo čuvana tajna je "procurela" u javnost

Smrt Grigorija Raspućina je sve samo ne obična: njega su Feliks Jusupov i Dmitrij Romanov prvo pokušali da otruju kolačićima sa kalijum-cijanidom i vinom, a pošto im to nije uspelo, odlučili su da mu pucaju pravo u srce. Međutim, ni četiri ispaljena hica ga nisu usmrtila, pa su ga Jusupov i njegov prijatelj vezanog bacili u reku Nevu.

Nakon što je telo izvađeno iz reke, Romanovi su odlučili da Raspućina sahrane u Carskom selu i to maskimalno diskretno, budući da je pokojnika pratio loš glas. Međutim, ubrzo su informacije o tome gde se nalazi njegovo telo "procurele", te je grobnica u kojoj je on sahranjen postala predmet srknavljenja.

Postoje dve verzije o tome šta se dogodilo sa telom Raspućina

Saglasno prvoj verziji, u martu 2017. godine pijani vojnici pronašli su grobnicu Grigorija Raspućina i iskopali i spalili njegove posmrtne ostatke. O ovome postoje čak i pisani tragovi koji se i danas nalaze na drveću koje je okruživalo grobno mesto starca.

Druga verzija je potpuno drugačija: navodno su vlasti naredile da se izvrši ekshumacija tela i da se ono kremira na Politehničkom institutu. O tome takođe postoje zapisi koje su potpisali čak i pojedini visokopostavljeni ruski činovnici i studenti pomenutog instituta.

Pored "zvaničnih", postoje i nezvanične verzije

Pojedini istoričari su otišli korak dalje i kreirali spostvene hipoteze o tome šta se dogodilo sa telom Raspućina. Oni smatraju da obe "zvanične" verzije padaju u vodu, budući da je prilikom sahrane telo starca zamenjeno, i da je pravi Raspućin zapravo sakranjen nedaleko od Pulkovske oblasti pod okriljem mraka.

Šta je od ovoga istina, niko sa sigurnošću ne može reći, premda svaka od ovih verzija ima i svoje minuseve, odnosno neusaglašenosti. Stoga, od 1916. godine pa do danas sudbina Grigorija Raspućina ostaje pokrivena velom misterije, a njegovi posmrtni ostaci - nestalim bez traga.

image