Magazin

Volite glasna kola? Postoji šansa da ste psihopata i sadista, smatraju naučnici

Glasne automobile koji jurcaju ulicama grada ne voli niko, a ni vlasnici takvih vozila nisu da dobrom glasu. Sada je jedna naučna studija potvrdila i najgore sumnje, a to je da su osobe za volanom ovakvih četvorotočkaša sklonije psihopatiji i sadizmu.
Volite glasna kola? Postoji šansa da ste psihopata i sadista, smatraju naučnici© Canva / welcomia

Ljubav prema prepoznatljivom "režanju" motora, koje je mnogim vlasnicima automobila, naročito onim mlađima, presudno kada kupuju novog četvorotočkaša, može ukazivati na postojanje poremećaja ličnosti, pokazala su najnovija istraživanja britanskih naučnika. 

"Želja za posedovanjem glasnog automobila sa modifikovanim auspuhom može se dovesti u vezu sa većom verovatnoćom razvoja psihopatije i sadizma kod pripadnika muške populacije", istakla je u zaključku svoje studije Džuli Etken Šermer, profesor psihologije na Univerzitetu u Londonu.

Kakva je povezanost između glasnih kola, psihopatije i sadizma

Do ovako, mnogi bi rekli surovog zaključka, naučnica je došla nakon opsežnog istaživanja ličnosti 529 mladih ljudi, većinski muškaraca, i njihovih preferencija u vezi sa glasnim automobilima, modifikovanim auspusima i osećanjima koja su im se javljala tokom vožnje takvih automobila, prenosi magazin Njujork Post.

Ispostavilo se da se, kod onih koji imaju predispozicije za psihopatiju i sadizam, češće javlja želja da imaju u svom vlasništvu (ili samo voze) automobil koji je glasan. Ovu uznemirujuću za druge ljude osobinu vozila oni smatraju naročito privlačnom i "kul", jer se, činjenica, za njima baš svi na ulici okreću.

Da li to znači da su svi koji voze glasne automobile skloni psihopatiji

"Ipak, vožnja ovakvih automobila pokazuje veliko nepoštovanje prema drugim ljudima, njihovim osećanjima i stanju mira. Psihopatama i sadistima se, sasvim očigledno, taj osećaj uznemiravanja prolaznika posebno dopada i čini da se oni osećaju uzbuđeno", dodaje Džuli Etken Šermer.

Naravno, ovaj zaključak naučnice ne ukazuje nužno na postojanje poremećaja ličnosti kod vlasnika (ili vlasnica) glasnih vozila. Sasvim je izvesno da postoje ljudi potpuno zdravog mentalnog sklopa koji jednostavno vole automobile izuzetnih performansi koji su sami po sebi bučni u vožnji, ali su oni, po njenom mišljenju, u manjini.

image