Magazin

Pas Aleksandra Lukašenka na proslavi Dana pobede na Crvenom Trgu u Moskvi

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko prisustvovao je Paradi pobede sa svojim psom, špicem Umkom. Na Crvenom trgu, špic Umka sedeo je bez povoca, s obzirom da, prema rečima delegacije iz Belorusije, ovo nije prvi put da pas prisustvuvuje proslavi Dana pobede.
Pas Aleksandra Lukašenka na proslavi Dana pobede na Crvenom Trgu  u Moskvi© Sputnik/РИА Новости/Виктор Толочко

Rusija danas slavi 79. godišnjicu pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Na centralnoj proslavi, na vojnoj paradi na Crvenom Trgu, među liderima drugih zemalja, Kirgizije, Turkmenistana, Kazahstna, Gvineje Bisao i Kube, novinari su primetili i psa Aleksandra Lukašenka, kako mirno sedi sa ostalim gostima, prenose RIA Novosti.

Nije prvi put da predsednik Belorusije vodi svog psa Umku na javne događaje, sportske manifestacije, pa i na proslavu Dana pobede u Moskvi.

"Ja sam veliki ljubitelj životinja jer sam odrastao u njihovoj blizini. U selu je bilo mnogo životinja. One moraju biti zaštićene. Kako se odnosite prema prirodi i životinjama, tako će se i vaš život odvijati", rekao je svojevremen predsednik Belorusije. Osim špica, Aleksandar Lukašenko na svojoj farmi ima i tri mačke, labradora Lojd, koze, zeca i krave.

Dana 9. maja u Rusiji i drugim zemljama proslavlja se Dan pobede nad nacističkom Nemačkom i njenim saveznicima, dok se u Evropskoj uniji 9. maj proslavlja kao Dan Evrope, u znak sećanja na usvajanje Šumanove deklaracije 1950. godine, o evropskom ujedinjenju.

image