Magazin

Olimpijski grad se priprema za leto, otvaraju se plaže u Parizu

Francuzi se već uveliko spremaju za Olimpijske igre i vode računa o svakom detalju - smeštaju, prevozu, logistici, jelima koja će biti servirana učesnicima ove najprestižnije sportske manifestacije. Takođe se ulaže i u "propratne" aktivnosti tokom trajanja igara, pa se i reka Sena maksimalno sređuje kako bi posetioci mogli da uživaju na njenim obalama.
Olimpijski grad se priprema za leto, otvaraju se plaže u Parizu© Yovan Verma/pexels

Reka Sena, jedan od simbola Pariza, takođe se priprema za Olimpijske igre, te se uređuju plaže, kako bi posetioci Grada svetlosti uživali u njenim čarima.

Duh Sen Tropea u Parizu

U nastojanju da transformiše način na koji turisti doživljavaju leto u francuskoj prestonici ovog jula i avgusta dok je domaćin Olimpijskih igara 2024. godine, grad otvara tri plaže u svom centru, donoseći duh Sen Tropea i Nice na urbane obale.

Bez izuzetka, u Parizu će biti dostupna redovna letnja plažu na obalama reke Sene, ali će joj se pridružiti još dve duž kanala Sen-Marten. Gradska vlada Pariza je uverena da će kvalitet vode zadovoljiti zdravstvene standarde tokom manifestacije, piše Si-En-En.

Kao što je svima poznato, obale Sene su bile idelane za romantične šetnje, ali je kvalitet vode dovođen u pitanje. Izgleda da su ti problemi rešeni:

"Grad će rasporediti 30 mesta za testiranje duž Sene i njenih ogranaka kako bi se pratio kvalitet vode u realnom vremenu i brzo identifikovali i rešili potencijalni rizici od zagađenja", naglasio je Pjer Rabadan, zamenik gradonačelnika Pariza zadužen za sport i Olimpijske igre.

Najavljeno je da će se tokom trajanja Olimpijskih igara, održavati aleternativna takmičenja, gde će se u mnogim disciplinama nadmetati stanovnici raznih okruga Pariza. Takođe, grad će ponuditi priliku da se trči tačna rutu olimpijskog maratona koja bi bila između centra grada i Versaja. Za ovaj potez mnogi kaže da je prvi takav događaj u istoriji Igara.

image