Ekonomija

Uvode dve granične cene za ruske naftne derivate: Rizik za inflaciju

Amerika i saveznici postigli dogovor na sastanku zamenice ministra finansija SAD Vole Adejemo sa kolegama iz koalicije zemalja koje su se pridružile mehanizmu ograničenja cena ruske nafte
Uvode dve granične cene za ruske naftne derivate: Rizik za inflaciju© Tanjug/Department of Energy via AP

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici odrediće dve granične cene za ruske naftne derivate u zavisnosti od kategorije, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Odluka je doneta na sastanku zamenice ministra finansija SAD Vole Adejemo sa kolegama iz koalicije zemalja koje su se pridružile mehanizmu ograničenja cena ruske nafte.

"Zamenici ministara složili su se sa pristupom koji podrazumeva uvođenje dve granične cene za naftne derivate. Jedna za proizvode kojima se trguje po premijum ceni u odnosu na sirovu naftu, uključujući dizel ili benzin, a druga za proizvode koji se prodaju sa popustom", navodi se u saopštenju.

Pretpostavlja se da će ograničenje cene stupiti na snagu u februaru, zajedno sa embargom Evropske unije na naftne derivate.

Pored toga, koalicija u martu namerava da preispita ograničenje cene za rusku naftu koja je utvrđena u visini od 60 dolara po barelu.

"To će omogućiti koaliciji da uzme u obzir razvoj situacije na globalnim tržištima", saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Od 5. februara, Evropska unija će se pridružiti Velikoj Britaniji i SAD u zabrani uvoza ruskog dizela i drugih naftnih derivata pomorskim putem. Ta mera, zajedno sa ograničenjem cena na izvoz ruskog goriva, mogla bi da napravi značajnu rupu u prihodima Moskve.

Sa druge strane, ako evropski kupci ne budu u stanju da pronađu alternativne izvore snabdevanja, sankcije bi mogle da nagomilaju nove troškove industrijama koje se oslanjaju na dizel, kao što su poljoprivreda i drumski transport, i otežaju vladama da obuzdaju inflaciju, pisao je danas ranije "Blumberg".

image