Rusija

Ruska vojska zaustavila pokušaj masovnog napada dronovima na Krim

Oboreno je šest letelica, trenutno nema žrtava, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije
Ruska vojska zaustavila pokušaj masovnog napada dronovima na Krimwww.globallookpress.com © MOD Russia

Ruska vojska zaustavila je pokušaj kijevskog režima da izvrši masovni napad dronovima na Krim, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Sistemi PVO oborili su šest bespilotnih letelica, a još četiri je onesposobljeno zahvaljujući ruskom sistemu za elektronsko ratovanje", navodi se u saopštenju.

Prema izveštaju, nema žrtava niti veće materijalne štete na infrastrukturi grada.

Pored toga, u prethodna dva dana ruska PVO oborila je 15 ukrajinskih dronova u oblastima DNR, LNR, Zaporožja i Hersona.

Dan ranije, ruski sistemi za elektronsko ratovanje (EV) suzbili su pokušaj ukrajinskih dronova da napadnu civilne ciljeve u Krasnodarskoj teritoriji i Adigeji. Dva drona su izgubila kontrolu i skrenula sa putanje leta pre nego što su stigla do svojih ciljeva.

Ruska vlada saopštila je da je vojna bespilotna letelica juče pokušala da napadne gasno postrojenje u blizini Moskve, ali je onesposobljena. Kako se navodi, pronađene olupine drona sugerišu da je proizvedena u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je danas da Rusija ne veruje savetniku ukrajinskog predsednika Mihailu Podoljaku koji tvrdi da Kijev ne nanosi udare na teritoriju Rusije.

Premijer Krima Sergej Aksjonov saopštio je sredinom februara da su stvaranje linija odbrane na Krimu, na inicijativu republičkih vlasti, podržale savezne vlasti.

Ako hoćete mir, pripremite se za rat

I premijer Krima je ranije govorio o potrebi da se naprave utvrđenja na teritoriji Krima kako bi se osigurala bezbednost njegovih stanovnika.

"Ovo je moja inicijativa, zahvaljujući predsedniku, podržana je. Ako hoćete mir, pripremite se za rat. Krim je ruski i ostaće zauvek, ko god i šta god planirao. Ja sam odgovoran za teritorijalnu odbranu Krima, potpuno kontrolišem situaciju, znam ko je za šta odgovoran", naglasio je Aksjonov.

Prema njegovim rečima, preduzete mere su, pre svega, preventivne.

image