Svet

Američki senatori pritiskaju Pentagon, traže da se Ukrajini pošalju lovci F-16

Nakon razgovora sa američkim, ukrajinskim i drugim stranim liderima na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, verujemo da bi SAD trebalo ozbiljno da razmotre slanje lovaca F-16 u Ukrajinu, tvrde senatori
Američki senatori pritiskaju Pentagon, traže da se Ukrajini pošalju lovci F-16Getty © USAF

Grupa senatora iz obe američke partije zatražila je više informacija od Pentagona u vezi sa uslovima za slanje lovaca F-16 Ukrajini.

Kako prenosi "Politiko", američki ministar dobrane Lojd Ostin dobio je od osmoro senatora, koji su napisali da je "rat Ukrajine i Rusije došao u kritičnu fazu", kao i da bi ti avioni bili od velike pomoći za Kijev.

Zvaničnici administracije predsednika Džozefa Bajdena nisu isključili mogućnost slanja borbenih aviona Ukrajini u nekom trenutku, ali su rekli da su u sada fokusirani na slanje drugih vrsta naoružanja.

"Nakon razgovora sa američkim, ukrajinskim i drugim stranim liderima na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, verujemo da bi SAD trebalo ozbiljno da razmotre slanje lovaca F-16 u Ukrajinu", napisali su senatori.

"To bi bila velika pomoć koja bi mogla da bude presudna na bojnom polju."

Kako prenosi "Politiko", inicijator pisma je demokratski senator iz Arizone Majk Keli.

Senatori su od Ostina zatražili da im do kraja nedelje pošalje "spisak faktora koji su neophodni za uspešno slanje aviona F-16 u Ukrajinu".

Oni su, između ostalog, želeli da znaju koliko visko ukrajinski zvaničnici rangiraju avione na svojoj listi prioriteta, kao i da li bi Kijevu poslati novi ili već korišćeni avioni.

Senatori su tražili i analizu efekta aviona na dalji tok sukoba, kao i procenu koliko bi vremena bilo potrebno da se ukrajinski piloti obuče za njihovu upotrebu.

Grupa je pozdravila navode da su dva ukrajinska pilota došla u SAD na procenu borbenih veština u bazi nacionalne garde Moris u Tusonu, u Kelijevoj matičnoj državi, što su nazvali "ključnim korakom u proceni" njihove spremnosti da koriste te avione.

Među potpisnicima se nalaze demokratski senatori Tami Dakvort iz Ilinoisa, Tim Kejn iz Virdžinije, Marin Hajnrih iz Novog Meksika i Džeki Rozen iz Nevade, kao i republikanci Lisa Murkovski iz Aljaske, Tomi Tubervil iz Alabame i Ted Bad iz Severne Karoline.

Zagovornika slanja aviona ima i među pripadnicima američkih oružanih snaga, poput načelnika Evropske komande američke vojske generala Kristofera Kavolija, koji je rekao da bi napredno oružje, poput aviona F-16, bili od velike pomoći za Ukrajinu, navodi "Politiko".

Vodeći civilni zvaničnici, među kojima je i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, ipak tvrde da lovci u ovom trenutku nisu prioritet.

Podsekretar za odbrambenu politiku Pentagona Kolin Kal takođe je branio politiku američke administracije, kada je rekao da bi za isporuku starijih aviona F-16 bilo potrebno oko 18 meseci, dok bi za nove lovce bilo potrebno čak šest godina.

"To je prioritet za Ukrajinu, ali nije jedan od njihova tri najveća prioriteta", rekao je on članovima odbora za oružane snage Predstavničkog doma SAD. "Njihovi prioriteti su protivvazdušni sistemi, artiljerija i oklopni i mehanizovani sistemi."

Pismo Senata usledilo je nakon dvopartijskih napora u Predstavničkom domu, koje je predvodio demokrata iz Mejna Džared Golden, da ubede Bajdena da pošalje Kijevu F-16 ili slične avione.

image