Magazin

Tri znaka koja ukazuju da ste možda vi problem u vašoj emotivnoj vezi

Ponekada, problem zaista jeste u nama. Kada nikako nemamo sreće u emotivnim odnosima s drugima, možda je vreme za introspekciju i analiziranje mogućih grešaka koje pravimo u našem ljubavnom životu.
Tri znaka koja ukazuju da ste možda vi problem u vašoj emotivnoj vezi© Engin Akyurt

Kada je ljubav u pitanju, teško je racionalizovati mnoge situacije, osećanja i razmišljanja. Ipak, za zdrav partnerski odnos, potrebno je uvek ulagati trud i vreme. Lakše je zameriti drugoj osobi kada ljubav ne cveta, ali da li postoje greške koje mi pravimo, a da nismo ni svesni?

Sledeće tri "navike" se mogu prepoznati samoanalizom, a kada se koriguju i pronađu bolje alternative, partnerski odnos će se sigurno poboljšati i sopstvene želje i potrebe će biti jasnije:

Previše očekivanja i obožavanje (potencijalnog) partnera

Konstantno analiziranje i divljenje osobi koja nam se dopada može biti mač sa dve oštrice. Dobro je primećivati sve pozitivne atribute i uživati u "zaljubljenosti", ali postoje određene granice koja se moraju poštovati, pogotovo kada još nismo zaista upoznali osobu i videli sve njene vrline, ali i mane.

Idealizacija partnera može biti veoma štetna po odnos i prouzrokovati probleme u budućnosti, pogotovo kada se ispotavi da "savršena osoba" koju smo zamislili zapravo nije idealna i u stvarnosti. Tada dolazi do razočarenja i frustracije.

Mogući uzroci prekomernog idealizovanja druge osobe mogu biti vezani za nedostatak samopouzdanja i samopoštovanja. Stalno "obožavanje" drugog može dovesti do neuravnoteženog odnosa, u kome je jedna osoba na uzvišenoj poziciji, a druga postaje njegov verni ljubitelj, umesto partner, koji zaslužuje jednaku količinu podrške, komplimenata i poštovanja. Za zdrav i zreo emotivni odnos, potrebno je sagledati realnost i biti svestan svih delova ličnosti druge osobe.

Priželjkivanje emotivne veze sa nekim ko je nedavno prošao kroz raskid

Kako bi međuljudski odnosi bili pozitivni i iskreni, važno je znati kada je drugima potrebno malo vremena i prostora, pogotovo nakon emotivno stresnih događaja. Aktivno pokušavati uspostavljanje bliskog i romantičnog odnosa sa osobom koja i dalje prolazi kroz posledice raskida može imati potpuno suprotan efekat i stvoriti veliku distancu.

Okončana veza nije jednostavna stvar i svakome je potrebno vreme da zaceli. Iako namere mogu biti dobre, ponekada je najbolje imati strpljenja i poštovati tuđa osećanja, pogotovo ako često pominju bivšeg partnera ili ne deluje kao da su spremni za novi emotivni odnos. Stvaranje dodatnog emotivnog pritiska može zbuniti drugu osobu i poremetiti njihov period isceljenja.

Nedovoljno jasna komunikacija

Razgovorati otvoreno je najvažnije kada su u pitanju emotivni odnosi. Danas su granice između prijateljstava s povlasticama (seks "bez emocija") i emotivnih veza postale nedovoljno definisane. Pojedinac koji je nekoliko puta stupio u seksualne odnose sa nekim može smatrati da je sa tom osobom u emotivnoj vezi, dok druga strana možda ne oseća takvu bliskost, već samo fizičku privlačnost.

Iz takvih (i mnogih sličnih) slučajeva često nastaju problemi. Dolazi do mnogih konflikta i nezadovoljstva, a neprijatnosti se mogu izbeći ako su namere obe osobe jasne od početka. Važno je proceniti kada je pravi trenutak za takav razgovor, a kada dođe vreme za iskrenost, najbolje je reći kako se zaista osećamo: 'Sviđaš mi se/ne sviđaš mi se, želim/ne želim emotivni odnos, nisam siguran/a na šta želim, hteo/la bih da dođemo do zajedničnog rešenja...'

Kada obe strane mogu slobodno izjasniti svoja osećanja i nedoumice, mnogo je lakše doći do pravog odgovora i kompromisa, kako bi svako bio zadovoljan, a potencijalne svađe ili poptuno okončanje odnosa se mogu izbeći.

image