Magazin

Zašto nova emotivna veza nije ključ srećnog života

Posmatranje parova uoči Dana zaljubljenih može da probudi mnoge nesigurnosti i osećaj usamljenosti. Zbog toga, mnogi veruju da je traženje novog partnera pravi odgovor , makar na kratko vreme, samo da bi se popunila ''praznina''. Ipak, nova veza najčešće nije pravo rešenje.
Zašto nova emotivna veza nije ključ srećnog života© Pexels/Budgeron Bach

Svako ima svojstvene potrebe kada je u pitanju ljubav - neko uživa u dugačkoj vezi, nekome je dovoljna platonska ljubav, neko voli samoću, a postoje i oni koji najviše vole novu vezu. Glavi razlog je faza ''medenog meseca'' koja traje prvih nekoliko nedelja ili meseci, kada je svako novo otkriće o partneru pozitivno i uzbudljivo. Svakodnevnica postaje drugačija i život deluje lepše. Naravno, ovaj efekat traje sve dok lični ili međusobni problemi ne izađu na površinu, a kada magija nestane, veza se brzo okonča i ciklus kreće ispočetka.

U trenutku deluje kao dobro odvlačenje pažnje od mnogih ličnih tegoba, ali najčešće je samo ''mali flaster preko otvorene rane''. Teško je sebi priznati da brza romansa nije pravi odgovor na životne probleme. Pre Dana zaljubljenih, razmatranje sledećih stavki može biti korisno pred upupštanje u novu vezu:

Nova veza neće popraviti samopouzdanje

Partner može zaista biti od pomoći tokom procesa prihvatanja sebe i svojih mana, ali najčešće je potrebno više vremena dok veza ne dostigne takav nivo intime i poverenja. Nova romansa pomaže na drugačiji način, najviše kod fizičkih ili drugih (površnih) nesigurnosti.

Slično je kao aplikacije za onlajn upoznavanje; pažnja i komplimenti su dobrodošli, ali brzo postaje nedovoljno i monotono, pa se osećaj usamljenosti vraća. Verovanje da čovek vredi onoliko koliko je privlačan drugim ljudima je štetan način razmišljanja. U današnje vreme je teško odstraniti takve misli, pogotovo kada nas srca koja se ovih dana mogu videti na svakoj reklami, stalno na to podsećaju. Ipak, biti bez partnera na Dan zaljubljenih ne mora biti loša stvar.

Samoća može biti korisna kada je u pitanju razotkrivanje sopstvenih vrlina i mana. Nije uvek prijatno iskustvo, ali je izuzetno efikasnije nego oslanjanje na komplimente osobe koja nije upoznata sa ''neuglađenim'' aspektima naše ličnosti. Samopouzdanje je izuzetno lična stvar i mora dolaziti iz unutrašnjosti, pa tek onda biti ''unapređena'' tuđim mišljenjem. U suprotnom, udovoljavanje drugima i traženje spoljašnje validacije postaje glavni životni cilj, što može biti emotivno iscrpljujuće.

Oslanjanje na romantičnu vezu brzo postane toksično

Kao i prethodni primer, ulaganje previše vremena i emocija u novu vezu, kako bi se ispunila želja za srećom, može imati suprotan efekat. Postavljanje nerealnih očekivanja ne samo sebi, već i partneru, često ima nezadovoljavajuće posledice. Svako se razočara kada se određena situacija ne poklapa sa ličnim želje i mislima o idealnoj budućnosti, pogotovo kada su u pitanju drugi ljudi.

Mane, nedostaci i slične nesigurnosti čine čoveka, a projektovati lični doživljaj ''savršene'' osobe ili veze može biti štetno ne samo za partnera, već i za nas. Međuljudski odnosi nisu kratka fantazija koja se može ispuniti – uvek su mnogo komplikovaniji nego što isprva deluju. Za one koji nisu spremni za takvu realnost i obavezu, najbolje je provoditi određeno vreme u samoći i dobro analizirati sostvenu ličnost, kao i zašto postoji jaka čežnja za ljubavnom ''bajkom''.

Ljubav ima više definicija

Lako je postaviti romantiku na prvo mesto kada je u pitanju ljubav, jer se ona najčešće reklamira kao ideal. Ipak, svako ima više izvora ljubavi i odnosa koje može da neguje. Postoji ''očigledna'' ljubav, kao što je bliskost sa članovima porodice. Osim toga, tu je i platonska ljubav sa dugogodišnjim prijateljima koji vrednuju i čuvaju odnos, bez obzira na izazove. Na kraju, čak i ljubav prema kućnom ljubimcu može biti veoma dragocena i bezuslovna.

Predstojeći Dan zaljubljenih može biti prava prilika za ispoljavanje zahvalosti za takve odnose u životu, jer poverenje i naklonost ne moraju biti rezervisani samo za ljubavnog partnera. Iako za mnoge neutešno i zvuči kao kliše, ali život može bogat i ispunjen ljubavlju čak i bez ''druge polovine''.

image
VV inauguration
banner