Magazin

Zašto je dobro provoditi vreme sam sa sobom

Mir i tišina, vežbanje nezavisnosti i ugađanje sebi.... Postoji više zdravih razloga zašto bi čovek trebalo da provodi vreme u samoći, pogotovo u vremenu u kome je teško naći mir i privatnost.
Zašto je dobro provoditi vreme sam sa sobom© Pexels/Adrienn

Mnogi danas sve više osećaju nelagodu pri pomisli na šetnju, ručavanje ili ispijanje kafe bez društva. Kada je to neizbežno, telefon u ruci je skoro obavezno odvlačenje pažnje od samoće.

Razumljivo je da je savremen čovek navikao na konstantne interakcije s drugima, čak je nemoguće pobeći od njih u svom domu (društvene mreže). Ipak, postoji nekoliko pozitivinih uticaja na mentalno zdravlje koje izlazak ''sam sa sobom'' može imati:

Mir i tišina

Nije reč o bukvalnoj tišini u okolini, već o onoj koja je prisutna samo kada je čovek sam. Nije potrebno voditi razgovore s nekim kako bi se popunila ''praznina''. S druge strane, čak i kada tišina između dvoje nije neprijatna, deljenje prostora i energije sa nekim je dovoljno da se poremeti određena vrsta unutrašnjeg mira, koji je samo može osetiti u samoći.

Drugačija vrsta hedonizma

Osim tišine, biti sam je dobra prilika za učenje o sopstvenom ukusu. Stalno biti okružen ljudima podsvesno deluje na lična mišljenja ili izbore. Dan za sebe može otkriti novo omiljeno mesto za šetnju ili kafu, drugačije doživljavanje izložbe, nove perspektive nakon gledanja filma - sve bez tuđeg mišljenja koje može da ''poremeti'' autentične utiske koji se javljaju kada ne moraju biti podeljeni s nekim.

Vežbanje nezavisnosti

Odlazak na drugačije mesto, bilo da je novi grad ili zemlja, sigurno će mnogo pomoći u unapređenju snalažljivosti i samopouzdanja. Mnogi ljudi strahuju od odvajanja iz ''sigurnog'', što je razumljivo, ali u isto vreme može da spreči nezaboravna i dragocena iskustva. Za početak je dobro otići u manje poznat kraj grada, prošetati, ispitati okolinu i uživati u sopstvenom društvu. Nakon toga, potpuno nova mesta ili kulture neće delovati toliko strašno i uverenje u sebe i svoju snalažljivost će samo nastaviti da raste.

Postavljanje pravih pitanja

Izdvajanje od drugih može biti savršeno vreme za suočavanje sa ličnim potisnutim pitanjima i strahovima. Pre razgovora s nekim, uvek je korisno ''srediti misli'', samo što je važno da to bude van udobnosti doma. Dovoljno je sesti u obližnju prirodu, kafić, klupu na ulici i dozvoliti sebi neko vreme tihog razmišljanja. Posmatranje okoline tokom analiziranja težih ili neprijatnih misli može olakšati proces i pomaže u treniranju mentalne snage.

image
VV inauguration
banner