Rusija

Putin: Rusija će rasporediti taktičko nuklearno naoružanje u Belorusiji

Predsednik Ruske Federacije poručio je da zapadna isporuka oružja Ukrajini neće biti dovoljna da se nadmaši Rusija
Putin: Rusija će rasporediti taktičko nuklearno naoružanje u Belorusijiwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Rusija ima načina da odgovori na municiju sa osiromašenim uranijumom. Imamo dosta takvog naoružanja, ali ga Rusija još nije upotrebila, rekao je Vladimir Putin predsednik Ruske Federacije.

Prema njegovim rečima, oni koji koriste takvo oružje zapravo će delovati protiv sopstvenog naroda.

"Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici poslali su u Kijev vojnu opremu vrednu desetine milijardi dolara kako bi podstakli proksi rat protiv Rusije u Ukrajini. Moskva je više puta upozoravala na posledice ovih akcija po regionalnu i globalnu bezbednost. Zapadne zemlje neće moći da isporuče dovoljno oružja Ukrajini da nadmaše Rusiju na linijama fronta", rekao je predsednik Vladimir Putin.

Ako ukrajinska strana upotrebi municiju sa osiromašenim uranijumom, to će, pored ostalih posledica, neminovno dovesti do kontaminacije poljoprivrednih površina, poručio je on.

"Ako govorimo o Ukrajini , oni koji budu koristili municiju sa osiromašenim uranijumom moraju da razumeju: ostaci (ove municije – prim. aut.) će zagađivati površine, useve... U tom smislu, ovo se može se reći da je ovo najštetnije i najopasnije oružje za ljude. Ne samo za učesnike borbenih dejstava, već i za životnu sredinu. Za ljude koji žive na ovoj teritoriji", istakao je.

Ukrajinske trupe koriste oko 5.000 granata dnevno, dok Sjedinjene Države proizvode samo oko 15.000 mesečno, rekao je ruski predsednik Putin.

Šef države je naglasio da bi zapadno snabdevanje Ukrajine naoružanjem samo produžilo sukob.

Istakao je da Rusija neće dozvoliti preteranu militarizaciju  svoje ekonomije, Putin je rekao da Moskva do danas nije smanjila civilnu izgradnju, zdravstvo, obrazovanje i razvoj infrastrukture, ali će Zapad biti primoran na to.

"Palikuće (NATO) planiraju da u Ukrajinu pošalju između 420 i 440 tenkova. Ovde je isto kao i sa municijom. Tokom ovog perioda proizvešćemo i modernizovaćemo više od 1.600 tenkova", rekao je Putin.

"Ukupan broj ruskih tenkova premašiće broj ukrajinskih više od tri puta", rekao je Vladimir Putin.

Postoji pretnja od isporuke oružja Ukrajini, Rusija zna za ove isporuke, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin za kanal Rusija-24.

Rusija će rasporediti nuklearno oružje u Belorusiji

Dodao je da će do 1. jula u Belorusiji biti izgrađeno skladište za taktičko nuklearno oružje.

"Moskva i Minsk su se dogovorili da postave taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije", rekao je Putin.

On je precizirao da će izgradnja skladišnog objekta biti završena 1. jula i istakao da će oni rasporediti oružje bez kršenja obaveza iz Ugovora START. 

Prema njegovim rečima, razlog za takav korak bila je najava da će Velika Britanija isporučiti Ukrajini projektile sa osiromašenim uranijumom. 

Putin je istovremeno napomenuo da je Belorusija dugo tražila da na svojoj teritoriji postavi rusko nuklearno oružje.

" U principu, radimo sve ono što su oni (SAD) radili deceniju. Oni imaju saveznike u određenim zemljama i njihovi nosači su obučeni, njihove posade su obučene. U principu, mi radimo sve što oni rade već deceniju. Oni imaju saveznike u određenim zemljama. I mi ćemo uraditi isto. Upravo me je Aleksandar Grigorijevič Lukašenko upitao za ovo", rekao je predsednik.

Putin je izrazio neslaganje sa tvrdnjama zapadnih političara i medija da oružje sa osiromašenim uranijumom koje se šalje u Kijev neće imati nikakve zdravstvene ili druge posledice.

"To, naravno, nije slučaj. Činjenica je da ne spadaju u kategoriju oružja za masovno uništenje. Ali jezgro projektila sa osiromašenim uranijumom i dalje stvara takozvanu radijacionu prašinu i u tom smislu, naravno, predstavlja oružje najopasnije vrste", rekao je on.Rusija ima sredstva da odgovori, rekao je Putin. 

"Bez preterivanja, imamo stotine hiljada takvih metaka. Još ih nismo koristili", rekao je on.

Podsetimo, zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi rekla je u utorak da će London, pored tenkova "čelendžer 2", poslati i municiju Oružanim snagama Ukrajine, uključujući i oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Iza sabotaže Severnog toka stoje zapadne službe

Ruski predsednik Vladimir Putin je, komentarišući situaciju sa sabotažom Severnog toka, rekao da se slaže sa zaključcima da iza napada stoje američke obaveštajne službe.

Prema njegovom mišljenju, istina o onome što se dogodilo biće teško dostižna, ali će se jednog dana otkriti.

"Američki novinar koji je sada postao prilično poznat u svetu, sproveo je istragu i, kao što znate, došao do zaključka da su ovu eksploziju na gasovodima organizovale specijalne službe Sjedinjenih Američkih Država. U potpunosti se slažem sa ovim zaključcima", rekao je on.

Krajem 2021. američka administracija je već razmišljala o dizanju Severnog toka u vazduh, tada je savetnik američkog predsednika Džejk Saliven kontaktirao počinioce napada, rekao je američki istraživački novinar Simor Herš.

Istraga Herša navodi da su američki ronioci minirali Severni tok 1 i 2: oni su delovali pod okriljem vežbe BALTOPS 22, koja je održana u Baltičkom moru od 5. do 17. juna 2022. godine.

Danska je negativno odgovorila Rusiji na predlog da se zajedno ispitaju linije Severnog toka, rekavši da joj nije potrebna pomoć, naveo je Putin.

"Razgovarali smo sa danskim vlastima i predložili im da se odmah zajednički i uz angažovanje međunarodnih eksperata, ispitaju ovo područje, smatrajući da bi tu mogla biti postavljena još jedna eksplozivna naprava, koja iz nekog razloga nije eksplodirala. Ali dobili smo odgovor gde, da pojednostavim, piše da naše usluge nisu posebno potrebne, a ako bude potrebno, bićemo obavešteni jednog dana o tome", otkrio je Putin.

O susretu sa Si Đinpingom i globalnim dešavanjima

Istog dana, kada je predsednik Kine Si Đinping pokazao pozitivne aspekte kineskog plana za rešavanje sukoba mirnim putem, saznalo se da će milion granata sa Zapada biti poslato u Rusiju, od, kako kaže Putin "zemalja pokretača ovog sukoba".

"Predsednik NR Kine je dosta pažnje posvetio otkrivanju pozitivnih principa kineskog mirovnog plana, plana za mirno rešavanje situacije u Ukrajini", otkrio je Putin, dodajući da se sutradan, neposredno pre sastanka sa novinarima, saznalo za planove Britanije da snabde kijevski režim granatama sa osiromašenim uranijumom.

"Kao da su zapadnjaci to namerno uradili da bi nekako ili poremetili naše pregovore ili uticali na njih, ne znam ni zašto, ali izgleda da je to namerno urađeno", rekao je ruski lider.

Naveo je da je kineskog predsednika Si Đinpinga pozvao u svoj stan u Kremlju gde su razgovarali o globalnim dešavanjima.

"Održali smo radni ručak, onda sam pozvao predsednika Sija, kao prijatelja, da se pređemo u drugu prostoriju. Ovde imam stan, gde provodim dosta vremena u poslednje vreme. Radim ovde vrlo često i noćima, tako da smo tamo prešli. Sedeli smo kod kamina i pijuckajući čaj, polako pričali o svemu", rekao je Putin u intervjuu Pavlu Zarubinu na kanalu Rusija-24.

Napomenuo je da je bilo reči o situaciji u globalnim dešavanjima u različitim aspektima.

Glavni akcenat naveo je ruski predsednik bio je na bilateralnim odnosima zemalja.

"Naravno, tokom ova četiri sata razgovarali smo i o bilateralnim odnosima u svim aspektima, pre svega u ekonomskoj sferi, i na to je stavljen glavni akcenat", rekao je Putin.

SAD seku granu na kojoj sede ograničavajući upotrebu dolara

Rusija i Kina će nastojati da udruže snage u oblastima visoke tehnologije u kojima su obe zemlje veoma konkurentne.

"Naravno, trudićemo se da udružimo svoje napore u najperspektivnijim visokotehnološkim industrijama, gde svako od nas ima određeni visok, dobro razvijen nivo konkurentnosti na svetskim tržištima", najavio je šef države.

Rusija i Kina se prirodno dopunjuju: Kini treba stabilno snabdevanje energetskim resursima, a Ruska Federacija je u stanju da obezbedi takvu stabilnost, rekao je ruski predsednik.

Rusija, nudeći da koristi kineski juan u transakcijama sa drugim zemljama, ne narušava dolar, koji bi, kako kaže "koristili, ali im ne daju".

Putin je ranije izjavio da se Rusija zalaže za korišćenje kineskog juana u obračunima između Rusije i zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike.

"Koristili bismo dolar, ali nam ne dozvoljavaju, ali kako da izvršimo plaćanja? U valuti koja je prihvatljiva za naše trgovinske partnere. Juan je jedna od ovih valuta. Pogotovo što koristi se i MMF- u", naveo je odgovarajući na pitanje da li veruje da ponudom da pređe na plaćanje u juanima, Rusija zadire u prostor dolara.

Sve države sa deviznim rezervama dva puta će razmisliti o pouzdanosti ulaganja u SAD i njene valute nakon onoga što su nama uradili, istakao je predsednik ruske predsednik.

"Evo i same činjenice da su nam, recimo, zlatno-devizne rezerve zamrznute. Sve zemlje sveta, uveravam vas - bar one koje imaju zlatne rezerve - sve su razmišljale o tome koliko je američki partner pouzdan. Zaključak je: nepouzdan", naglasio je Putin.

Protesti u Francuskoj njihova stvar

Govoreći o protestima protiv penzione reforme u Francuskoj, rekao je da je to njihova unutrašnja stvar.

"Pa, znate, pre svega, to je njihova stvar. To je unutrašnja stvar Francuske", rekao je Putin.

image