Rusija

Putin: Rusija i Kina ne formiraju vojni savez, to rade SAD i Zapad

Vojna saradnja Moskve i Pekinga postoji, ali ona je transparentna i tu nema ničeg tajnog, poručuje predsednik Ruske Federacije
Putin: Rusija i Kina ne formiraju vojni savez, to rade SAD i Zapadwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Rusija i Kina ne formiraju nikakav vojni savez, kaže predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, dodajući da je za razliku od Moskve i Pekinga, formiranje novih vojnih saveza politika koje se drže u Sjedinjenim Američkim Državama. 

"Da, između nas (Moskve i Pekinga) postoji vojno-tehnička saradnja, ali mi to ne krijemo, sve je transparentno. U tome nema ničeg tajnog, imamo i vojnu saradnju, izvodimo i zajedničke vojne vežbe", rekao je Putin za kanal "Rasija 24", ističući da dve zemlje i njihova dobra saradnja ne predstavljaju pretnju za treće strane, dok sve ono što radi Vašington veoma liči na politiku "fašističke Nemačke i militarističkog Japana".

Rusija nastavlja da izvodi vojne vežbe i to ne samo sa Kinom, već i sa drugim zemljama, uprkos dešavanjima u Ukrajini, objasnio je Putin.

"A šta rade Sjedinjene Američke Države? Stvaraju sve više novih saveza. I to zapadnim političkim analitičarima daje razlog da govore da Zapad gradi nove 'osovine'".

Sa druge strane, podsetio je ruski predsednik, Severoatlantska alijansa je napravila stratešku koncepciju daljeg širenja uticaja bloka i u Azijsko-tihookeanskom regionu, o čemu je bilo i javno saopšteno, što, kako je ocenio, veoma liči na vojni blok iz perioda Drugog svetskog rata.

Podsetio je da je NATO prošle godine objavio dokument u kojem se govori da će Alijansa "razvijati odnose sa zemljama" tog dela sveta, a kao neke od njih navedene su Australija, Novi Zeland i Južna Koreja. 

"Rekli su da će stvoriti globalni NATO savez. A šta je to?", upitao je Putin.

"Ne mi, već zapadni analitičari sami govore da Zapad počinje da gradi novu osovinu sličnu onoj koju su tridesetih godina prošlog veka stvorili fašistički režimi u Nemačkoj i Italiji i militarističkom Japanu".

Podsetio je i da su Ujedinjeno Kraljevstvo i Japan početkom godine potpisali sporazum, koji pretpostavlja transparentnost i dalje produbljivanja kontakata i vojnu saradnju dveju zemalja.

image