Rusija

MSP Rusije upozorava: Zapad pritiska azijske zemlje da uvedu sankcije Rusiji

Našim srednjoazijskim prijateljima nije lako, kazao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin
MSP Rusije upozorava: Zapad pritiska azijske zemlje da uvedu sankcije RusijiGetty © Photo by Chris McGrath/Getty Images)

Neke zemlje Centralne Azije mogle bi da se pridruže zapadnim sankcijama Rusiji, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin tokom govora na prvoj sednici Treće centralnoazijske konferencije Valdajskog kluba.

"U kontekstu konfrontacije Rusije sa kolektivnim Zapadom, koji svima onima koji nas podržavaju preti svakojakim kaznama, našim srednjoazijskim prijateljima nije lako", ukazao je Galuzin.

On je napomenuo da, uprkos poklapanju stavova o neprihvatljivosti takvog pristupa, neke države tog regiona, ipak, ne žele da preuzmu odgovarajuće rizike i prinuđene su da jasno stave do znanja da su spremne da prate sankcije Zapada. 

Galuzin je dodao da bi veštačko uništavanje veza sa Rusijom moglo da nanese veću štetu nego što su zapadne restriktivne mere.

"SAD i njihovi sateliti drže se pozicije jedinog mentora, ne zazirući ni od kakve metode, uključujući i državni terorizam", poručio je ruski diplomata.

image