Ekonomija

Švajcarski parlament pokreće istragu o kolapsu "Kredi Svisa"

S obzirom na veličinu događaja i njegov finansijski uticaj, kancelarija zaključuje da je osnivanje istražne parlamentarne komisije opravdano, navodi se u saopštenju kancelarije gornjeg doma povodom kraha švajcarske banke
Švajcarski parlament pokreće istragu o kolapsu "Kredi Svisa"Getty © Arnd Wiegmann/Getty Images

Komisija švajcarskog parlamenta istražiće propast banke "Kredi Svis" i njeno preuzimanje od multinacionalne investicione banke UBS, saopštila je kancelarija gornjeg doma parlamenta Švajcarske.

Ovaj potez je usledio nakon što su dva pododbora podržala dublju istragu o tome kako su vlada, švajcarska centralna banka i regulator finansijskog tržišta delovali uoči hitnog spasavanja "Kredi Svisa".

O tačnom mandatu istrage, kao i o članovima komisije će odlučivati oba parlamenta na narednim sednicama koje počinju 30. maja, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

"S obzirom na veličinu događaja i njegov finansijski uticaj, kancelarija zaključuje da je osnivanje istražne parlamentarne komisije opravdano", navodi se u saopštenju kancelarije gornjeg doma.

U saopštenju kancelarije se navodi da se ona zalaže za "okvirnu formulaciju istražnog mandata... i razjašnjenje događaja u poslednjim godinama koji su doveli do hitnog spajanja" dveju banaka.

UBS je pristao da kupi švajcarsku banku za tri milijarde švajcarskih franaka u akcijama, a kupac bi trebalo da preuzme i do pet milijardi franaka gubitaka "Kredi Svisa".

Švajcarska vlada je takođe pristala da finansira do 9 milijardi franaka potencijalnih gubitaka koje bi UBS pretrpeo kao rezultat preuzimanja.

Ranije je objavljeno da će UBS, čije je sedište u Švajcarskoj, obezbediti bezuslovno antimonopolsko odobrenje Evropske unije za planirano preuzimanje "Kredi Svisa".

image