Rusija

Rampa za poljske kamione preko Rusije: Kazna za izdaju sećanja na sovjetsko oslobađanje

Vjačeslav Volodin je rekao da je Poljska postojala kao država samo zahvaljujući Rusiji i da bi Varšava trebalo da plati Rusiji više od 750 milijardi dolara kompenzacije za sovjetske investicije nakon Drugog svetskog rata
Rampa za poljske kamione preko Rusije: Kazna za izdaju sećanja na sovjetsko oslobađanje© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin pozvao je danas na uvođenje zabrane poljskim kamionima da prelaze rusku teritoriju, kao i da se od Poljska zahteva finansijska nadoknada za, kako je rekao, sovjetsku obnovu te istočnoevropske zemlje posle Drugog svetskog rata.

Volodin je u saopštenju naveo da Poljsku treba kazniti jer je "izdala istorijsko sećanje" na sovjetsko oslobađanje zemlje od nacističke Nemačke, nizom neprijateljskih akata protiv Moskve, preneo je Rojters.

U komentarima koji će produbiti sukob sa Varšavom, Volodin je rekao da je Poljska postojala kao država samo zahvaljujući Rusiji i da bi Varšava trebalo da plati Rusiji više od 750 milijardi dolara kompenzacije za sovjetske investicije nakon Drugog svetskog rata, navela je britanska agencija.

On je kazao i da bi Poljska trebalo da vrati teritoriju koju je dobila
posle rata.

Za sada Varšava nije komentarisala njegovu izjavu.

Volodin je rekao da će parlamentarna komisija početi da razmišlja o uvođenju zabrane ulaska poljskih kamiona na rusku teritoriju već sutra.

Takav potez, kako je kazao, izazvao bi značajan finansijski bol za Poljsku i gubitak radnih mesta.

Zategnuti rusko-poljski odnosi dodatno su se pogoršali od rata u Ukrajini, jer se Varšava pozicionirala kao jedna od ključnih saveznica Kijeva.

Rusija je prošlog meseca obećala da će oštro odgovoriti na nezakonitu zaplenu škole pri njenoj ambasadi u Varšavi, akt koji je ocenila flagrantnim kršenjem Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

U martu 2022. Poljska je proterala 45 ruskih diplomata osumnjičenih da su radili za obaveštajne službe.

image