Svet

Ako im prođe kod Nemaca, Poljska bi od Rusije da traži ratnu odštetu

Poljska bi mogla da zahteva reparacije od Rusije, ali samo ako prethodno natera Nemačku da im isplati 1,3 milijarde evra za štetu nastalu tokom nacističke okupacije
Ako im prođe kod Nemaca, Poljska bi od Rusije da traži ratnu odštetuGetty © Keystone

U slučaju da Poljska naplati odštetu od Nemačke za posledice Drugog svetskog rata, to bi moglo da otvori put da sličan zahtev upute Moskvi, tvrdi visoki zvaničnik te evropske države.

Poljska bi mogla da zahteva reparacije od Rusije, ali samo ako prethodno ubedi Nemačku da im isplati 1,3 biliona evra za štetu nastalu tokom nacističke okupacije. Zvanični Berlin to odbija tvrdeći da je pitanje reparacije odavno rešeno.

"Mi Berlin i Moskvu tretiramo na drugačiji civilizacijski način. Kada dođe do uspeha sa Nemačkom, sledeći korak bi mogao da bude pokretanje takve diskusije sa drugim ugnjetačem", rekao je poljski državni sekretar Marčin Pšidač za "Fajnenšel tajms".

Zahtevanje reparacija postalo je ključni aspekt poljske spoljne politike pod vladajućom desničarskom partijom Pravo i pravda.

Berlin je ranije saopštio da prihvata moralnu odgovornost za nacističke zločine i da nastavlja da direktno isplaćuje odštete preživelima iz Holokausta u Poljskoj. Ipak, tvrdi da su druga finansijska potraživanja rešena još pedesetih godina prošlog veka. 

Varšava je prošlog oktobra poslala zvaničan zahtev Berlinu za reparaciju. Poljski predsednik Andžej Duda rekao je tada da ne vidi nijedan razlog zašto njegova zemlja ne bi uradila isto sa Rusijom.

Brisel je, u međuvremenu, optužio Poljsku za klizanje ka autoritarizmu pod njenim trenutnim rukovodstvom i dodatno razbesneo Varšavu uskraćivanjem finansijskih sredstava za oporavak od ekonomskih posledica pandemije korona virusa.

Jana Puglierin, šefica berlinske kancelarije Evropskog saveta za spoljne odnose, rekla je da su u kontekstu poverenja, nemačko-poljski odnosi na najnižem nivou od 1989. i pada Berlinskog zida.

"Fajnenšel tajms" podseća da je, uprkos svim političkim tenzijama, Nemačka rasporedila protivvazdušne sisteme velikog dometa u Poljskoj usred sukoba u Ukrajini.

Varšava je optužila Berlin da ne čini dovoljno da podrži Kijev i ranije je kritikovala Nemačku zbog kupovine jeftinog ruskog gasa.

Geopolitički eksperti, ipak ocenjuju, da bi ekonomska međupovezanost mogla da ublaži politički sukob između Varšave i Berlina.

image
VV inauguration
banner