Svet

Moravjecki: Poljska jača zaštitu na granici sa Rusijom

Poljska je ranije saopštila da je počela da gradi najsavremeniju elektronsku barijeru na kopnenoj granici sa Kalinjingradom
Moravjecki: Poljska jača zaštitu na granici sa Rusijom© Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool, File

Poljska će ojačati zaštitu granice sa ruskom Kalinjingradskom oblasti modernim uređajima i jedinicama sa savremenim naoružanjem, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Prema njegovim rečima, duž cele granice sa Ruskom Federacijom biće postavljene fizičke i elektronske barijere.

"Pojačaćemo prisustvo granične straže i svih ostalih službi, oni će obezbediti jačanje bezbednosti za naše stanovnike", rekao je Moravjecki novinarima.

Poljska je ranije saopštila da je počela da gradi najsavremeniju elektronsku barijeru na kopnenoj granici sa Kalinjingradom.

Razlog za ovakvu odluku je, prema rečima ministra unutrašnjih poslova Marijuša Kaminskog, nadgledanje i suprotstavljanje bilo kojoj ilegalnoj aktivnosti.

Barijera, koja će biti opremljena 24-časovnim nadzornim kamerama i detektorima pokreta, biće postavljena na dužini od 210 kilometara i trebalo bi da bude završena na jesen.

Prošle godine je Poljska podigla zid na svojoj granici sa Belorusijom, kako bi zaustavila ogroman priliv migranata, a Varšava je saopštila da su prelaze organizovale beloruske i ruske vlasti da bi destabilizovale Poljsku i ostatak EU.

image