Svet

Skandal u Varšavi: Policija upala u školu pri ruskoj ambasadi; Moskva: Odgovorićemo oštro (VIDEO)

Škola će nastaviti da radi u drugim prostorijama diplomatskog predstavništva, poručio je ruski ambasador Sergej Andrejev
Skandal u Varšavi: Policija upala u školu pri ruskoj ambasadi; Moskva: Odgovorićemo oštro (VIDEO)Getty © Photo by Omar Marques/Getty Images

Predstavnici lokalne vlasti i policija u Varšavi upali su u školu pri ruskoj ambasadi, razvalivši vrata, prenose "RIA Novosti".

Na licu mesta su bili prisutni i predstavnici ruske ambasade, uključujući zamenika ambasadora Andreja Ordaša. Predstavnici poljskih vlasti su zahtevali da se otvore vrata na školi, ali je ruska strana to odbila.

Ordaš je istakao da su nezakonite sve odluke o zapleni zgrade. On je upozorio poljske vlasti na uzvratne diplomatske mere. Nakon toga su predstavnici specijalnih službi koji su stigli na lice mesta razvalili kapiju i upali u zgradu škole. Potom su blokirali ulaz kako ne bi mogla da se iznese imovina.

U školskoj zgradi bilo je 29 ljudi, zaposlenih i članova njihovih porodica, uključujući i decu. Svima njima poljske vlasti su naredile da napuste zgradu.

MSP Rusije: Moskva će oštro odgovoriti na zauzimanje škole

Moskva će oštro odgovoriti na invaziju poljskih vlasti na teritoriju škole pri ruskoj ambasadi u Varšavi, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

"Ovakav drzak potez Varšave koji prevazilazi civilizovanu međudržavnu komunikaciju neće ostati bez naše oštre reakcije i posledica po poljske vlasti i interese Poljske u Rusiji. To moraju da shvate pokretači ovakvih kontroverznih i provokativnih poduhvata", navodi se u saopštenju. 

Kako su naglasili u ministarstvu, ovim neprijateljskim postupcima poljskih vlasti krši se Bečka konvencija o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

"Ovo je još jedno zadiranje u rusku diplomatsku imovinu u Poljskoj", poručili su iz ruskog MSP.

Reagovala je i portparolka ruskog MSP Marija Zaharova rekavši da zvanična Varšava već dugo krši zakone, međunarodno pravo, bilateralne sporazume i domaće zakonodavstvo.

"Ponaša se prkosno i protivzakonito. Ono što možemo opisati jednom rečju - provokacija", poručila je Zaharova.

Ambasador Andrejev: Odgovorićemo poljskim vlastima 

Moskva će odgovoriti Varšavi zbog upada u školu pri ​​ruskoj ambasadi, rekao je ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev i dodao da će reakcija na postupke poljskih vlasti svakako uslediti.

"Kakva će to biti reakcija - ne želim da predviđam, ali odluka o ovom pitanju biće doneta. Ovo je nezakonita radnja kojom je prekršena Bečka konvencija o diplomatskim odnosima", rekao je diplomata.

On je naglasio da u takvim uslovima škola pri ruskoj ambasadi ne može da radi.

"Naći ćemo mesto za nastavak rada škole u drugim prostorijama diplomatskog predstavništva. Obezbedićemo normalan završetak školske godine, kao i polaganje ispita", poručio je diplomata.

Primakov: Rusija će zapamtiti ovaj dan

Šef "Rosotrudničestva" Jevgenij Primakov reagovao je na ovaj varvarski čin rekavši da će Rusija zapamtiti dan kada su predstavnici Grada Varšave, u pratnji policije, upali u školu.

"Poljaci razvaljuju vrata ruske škole pri ambasadi. Zapamtićemo ovaj dan. Škola! Pri ambasadi!", napisao je Primakov na Telegramu.

image