Rusija

Medvedev: Prekinuti odnose sa Poljskom, dok su na vlasti rusofobi

Ne vidim smisao u nastavku diplomatskih odnosa sa Varšavom, poručio bivši ruski predsednik
Medvedev: Prekinuti odnose sa Poljskom, dok su na vlasti rusofobiGetty © Photo by Andrea Verdelli/Getty Images

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev reagovao je na upad poljskih vlasti u školu pri ruskoj ambasadi u toj zemlji, ocenivši da nema smisla da Moskva održava diplomatske odnose sa Varšavom sve dok su rusofobi na vlasti u toj zemlji.

"Ne vidim smisao u nastavku diplomatskih odnosa sa Poljskom. Ova država za nas ne bi trebalo da postoji sve dok su na vlasti rusofobi, a Ukrajina je puna poljskih plaćenika koji moraju biti nemilosrdno istrebljeni kao smrdljivi pacovi", napisao je Medvedev na Tviteru.

Podsetimo, predstavnici lokalne vlasti i policija u Varšavi upali su danas u školu pri ruskoj ambasadi, razvalivši vrata, prenele su "RIA Novosti".

Na licu mesta su bili prisutni i predstavnici ruske ambasade, uključujući zamenika ambasadora Andreja Ordaša. Predstavnici poljskih vlasti su zahtevali da se otvore vrata na školi, ali je ruska strana to odbila.

Reagovala je i portparolka ruskog MSP Marija Zaharova rekavši da zvanična Varšava već dugo krši zakone, međunarodno pravo, bilateralne sporazume i domaće zakonodavstvo.

"Ponaša se prkosno i protivzakonito. Ono što možemo opisati jednom rečju - provokacija", poručila je Zaharova.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Rusija smatra postupke Varšave kao flagrantno kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine i još jedno zadiranje u rusku diplomatsku imovinu u Poljskoj. U ministarstvu su obećali da ove akcije neće ostati bez oštre reakcije Moskve i posledica po Poljsku. 

image