Srbija i Balkan

RT Balkan analiza: "Branilac Evrope 2023" na KiM – otvoren vojni pritisak na Srbiju

Ovo je jedna dramatična bezbednosna situacija za Kosovo i Metohiju, time i za Srbiju, iz arsenala hibridnog rata, daljih pritisaka, refleksija na dešavanja u Ukrajini, kaže za RT Balkan general Vladimir Lazarević
RT Balkan analiza: "Branilac Evrope 2023" na KiM – otvoren vojni pritisak na Srbiju© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

Na teritoriji Kosova i Metohije, južne srpske pokrajine, od juče do 2. juna vežbaće vojnici Sjedinjenih Američkih Država, Albanije, Turske, Severne Makedonije, Hrvatske kao i tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, sve u okviru taktičke vojne vežbe SAD i NATO pod imenom "Defender Europe 2023". Na vežbi, koja će osim na teritoriji Kosova biti organizovana u Severnoj Makedoniji, Albaniji i Hrvatskoj, ove godine učestvovaće trostruko više vojnika tzv. KBS-a, nego na prethodnim vežbama.

General Vladimir Lazarević, legendarni komandant odbrane Kosova i Metohije tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, u izjavi za RT Balkan kaže da je poseban paradoks što na tim vežbama učestvuje više od 1.000 pripadnika tzv. KBS, odnosno buduće vojske Kosova, "koje SAD i Turska pripremaju i obilato naoružavaju".

"Ove vežbe nisu samo trn u oku Srbiji, već posebna opasnost za bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i za čitav Balkan. Dok se danas u Briselu sastaju ministri spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana, koji bi trebalo da govore o 'stabilizaciji prilika', na drugoj strani imamo masovno angažovanje NATO trupa i njihovih tzv. bezbednosnih snaga, na vežbama, koje nisu dozvoljene po Rezoluciji 1244 SB UN", kaže Lazarević.

U Prištini je juče, na Trgu Skenderbeg, na ceremoniji otvaranja vežbi koju SAD i NATO organizuju već godinama, prikazana izložba nove opreme KBS-a, a nastupio je muzički sastav Vojske SAD.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Nemanja Starović ocenio je juče da "raspoređivanje snaga pojedinih država u okviru vežbe 'Difender Jurop 2023' na Kosmetu predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244, Saveta bezbednosti UN, prema kojoj je Kfor jedina vojna snaga koja može biti legalno raspoređena na prostoru Kosova i Metohije".

Starović je, pored ostalog istakao da "od Srbije nije tražena saglasnost zemalja učesnica i da Srbija nema informaciju da li su zemlje učesnice dobile saglasnost komandanta Kfora za ulazak na Kosovo i Metohiju".

"Prema odredbama Rezolucije 1244 SB UN, jedina vojna snaga koja može biti legalno raspoređena na prostoru Kosova i Metohije jesu jedinice misije Kfor. S tim u vidu, raspoređivanje snaga pojedinih država u okviru vežbe 'Difender Jurop 23' predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 SB UN, koja utvrđuje bezbednosni i politički poredak na prostoru naše južne pokrajine. Ne samo da države koje učestvuju u delu vežbe koji se odvija na prostoru KiM nisu tražile odobrenje od nadležnih organa Srbije, već nemamo informaciju o tome da je ishodovana nužna saglasnost komandanta misije Kfor za njihov ulazak na prostor južne srpske pokrajine", rekao je Starović i dodao da je Srbija na sve to blagovremeno upozorila međunarode partnere, kanalima diplomatske komunikacije.

General Vladimir Lazarević smatra da su ove vežbe veliki problem za Srbe koji žive na KiM", posebno u sklopu trenutne situacije, vanrednih izbora sa izlaznošću od tri ili četiri posto, što nema nigde na svetu".   

"Rekao bih da je ovo jedna dramatična bezbednosna situacija za Kosovo i Metohiju, time i za Srbiju. Sve ovo je iz arsenala hibridnog rata, daljih pritisaka, refleksija na ovo što se dešava u Ukrajini. Ukratko, pritisak na Srbiju da se odrekne samostalne spoljne politike i samostalnog odlučivanja o svojim vitalnim interesima. Postoji realna opasnost da snage angažovane na ovim vežbama, posebno Kurtijeve, naprave neku provokaciju što može da dovede do dramatičnih događaja na KiM. Nadamo se da do toga neće doći, ali, postoji realna opasnost", kaže general Lazarević.

Komentarišući činjenicu da će na teritoriji KiM uz vojnike i visoke oficire SAD, vežbati i snage naših suseda, Hrvatske, Severne Makedonije, Albanije, kao i Turske, Lazarević kaže da su i "Severna Makedonija i Albanija i Hrvatska promoteri NATO alijanse i tzv. kolektivnog Zapada u destabilizaciji Srbije".

"Tu je i Turska koja ima relativno dobre odnose za našom zemljom, koja iako u nekim situacijama nije revnostan član NATO-a, kada je u pitanju Kosovo ima interese šire i jače, i tu ne postoje za njih interesi Srbije. Poruka je da se odreknemo svoje samostalne politike, zbog čega se vrši pritisak na Srbiju vojnim sredstvima", ocenjuje general Lazarević.

Naš sagovornik deli stav Ministarstva odbrane Srbije da je vežba na Kosovu i Metohiji – grubo kršenje Rezolucije 1244.

"Ne može se govoriti o vežbama NATO-a na KiM kad je ta teritorija pod protektoratom, pod upravom UN. Tu su snage KFOR-a, a snage KFOR-a nisu samo snage NATO-a, i ne može se govoriti ni o kakvoj vežbi NATO-a na tom području. Svakako da je ova vežba najgrublje kršenje rezolucije SB UN, koja nalaže da nikakve druge vojske, nikakve druge oružane sile, sem KFOR-a, ni u kom trenutku ne mogu biti na prostoru KiM. To je sada prilika za našu diplomatiju da preduzme korake, da UN i čitav svet upozna sa ovim što se dešava", kaže general.

Što se tiče daljeg razvoja tzv. KBS, Lazarević podseća da oni imaju svoju mapu puta koja je zacrtana od strane SAD, Velike Britanije, Nemačke.

"Kako im zacrtaju dinamiku, tako će ih opremati po meri njihovog načina rešavanja pitanja KiM, a to je formiranje apsolutno samostalne i nezavisne države. Oni idu svojim putem, gaze sve pred sobom, ruše po milioniti put međunarodno pravo, a kunu se po svetu, kada je reč o Ukrajini recimo, da je to svetinja. Ovo na Kosovu sada je najdramatičnije rušenje međunarodnog prava“, zaključuje general Lazarević.

Na KiM su okupatori ne prijatelji

Politički analitičar Dragomir Anđelković za RT Balkan ponavlja stav da je "NATO na Kosovo došao kao okupator, a ne kao mirovna snaga i tako se od samog početka i ponaša".

"Srbija je prvo varana, a onda uvučena i u neku vrstu kolaboracije, gde vladajuće garniture, koje god bile, ne usuđuju se da kažu istinu, a istina je da je Kosovo okupirano. U tim okolnostima, okupacione snage zajedno sa kvislinškim albanskim snagama sada i realizuju razne vojne aktivnosti. To smo gledali u prethodnom periodu, to se sada nastavlja. Nažalost, svojim popuštanjem, a jedan od takvih elemenata je i načelno prihvatanje francusko-nemačkog plana za faktičko priznanje Kosova, Srbija tome ide na ruku. Jer, kad bi Srbija zauzela mnogo čvršći stav, neke zemlje možda u tome ne bi učestvovale", uveren je Anđelković.

On ponavlja da je ova situacija "za Srbiju pouka da na Kosovu nemamo prijatelje nego okupatore i da prema njima ne možemo da se odnosimo prijateljski, jer ako to radimo, samo im pomažemo da zaokruže nezavisnost Kosova".

"Činjenica da na vežbi na Kosovu učestvuju snage Severne Makedonije, Albanije, Hrvatske, Turske, za Srbiju je poruka da Zapad ima čitav niz svojih eksponenata oko nas, i da oni rade ono što se od njih traži. Mi to znamo. Tako je bilo i pre pet, deset godina, na kraju krajeva te zemlje su priznale Kosovo. Na nama je da razmislimo šta radimo, ne možemo da izmenimo ponašanje onih koji nam ne misle dobro, ali možemo svoje i da budemo mnogo sposobniji u odbrani svojih interesa, zato nam defetizam predstavlja najveću opasnost", zaključuje Anđelković. 

Sledeći korak KBS prelazi u armiju "Kosova"

Dr Srđan Perišić, profesor geopolitike i međunarodnih odnosa, podseća da se vežbe "Branilac Evrope", održavaju već godinama, da na njima učestvuje 25 zemalja i da su održavane širom Evrope.

"Branilac Evrope 2023. je nastavak vojnih vežbi koje organizuju SAD i NATO, prethodno, jedna takva vežba bila je 2021. kada je bilo angažovano oko 30.000 vojnika. Sada je angažovano blizu 25.000 vojnika, od toga je 7.000 iz Amerike. Zanimljivo je da se, kao i prethodnih godina, ove vežbe održavaju u okruženju Srbije, i to je prva karakteristika tih vežbi. Druga je da učestvuju i tzv. Kosovske bezbednosne snage koje su se predstavile juče, na smotri u Prištini. Kurti je juče izjavio, a u tome i Hrvatska učestvuje, da se KBS spremaju da postanu vojska ili armija Kosova što oni de fakto jesu ili sada, samo što nisu promenili ime u vojska ili armija Kosova", smatra profesor Perišić.

Po njegovim rečima, sledeći korak jeste da "Kosovo" postane članica NATO-a, a to i jeste jedan od ciljeva ove vežbe.

"Vežbe se zovu 'Branilac Evrope', i sada je pitanje od koga se Evropa brani? Jedan od daljih ciljeva, u tom globalnom sukobu, kada je Rusija okarakterisana u svim američkim i vojnim i političkim dokumentima kao glavna pretnja Evropi, jeste i uvežbavanje NATO zemalja i njihovih partnera, da se u nekom pogodnom momentu upute ka Rusiji ili da deluju ovde na Balkanu", uveren je Perišić.

Vežba "Defender Jurop", nastavlja profesor Perišić, poslednjih godina, "prvenstveno šalje poruke Srbiji kao centralnoj balkanskoj državi, u geopolitičkom smislu to je veoma važno istaći, koja nije nije članica NATO-a i to je trn u oku NATO-a".

"NATO ovom vežbom šalje poruku Srbiji da promeni svoju spoljnopolitičku i geopolitičku poziciju. Sa druge strane da prihvati učlanjenje tzv. Kosova u NATO. Tome bi se možda, samo protivila Mađarska koja u ovim vežbama, koliko sam video, ne učestvuje. Jasan je vojni pritisak na Srbiju, da su spremni, a to je poruka Amerike i NATO-a, da u bilo kom trenutku dođu u bilo koji deo Evrope i da je zaštite. To vežba, navodno, treba da pokaže. Ako se odvija u okruženju Srbije, a posebno na KiM, to je jasan pritisak na Srbiju da menja svoju spoljnopolitičku orijentaciju u pravcu kretanja ka NATO-u i da menja svoj odnos prema zaštiti KiM, prevenstveno da prihvati učlanjenje "Kosova" u sve međunarodne organizacije u prvom redu u NATO-u", kaže Perišić.

On ponavlja da je ova vojna vežba – otvoreni vojni pritisak na Srbiju, kao i 2021, kada je učestvovao i KBS, kada su vežbe održane od Baltika do Balkana.

image