Rusija

Putin: Brazil vodeći trgovinsko-ekonomski partner Rusije

Sve poteškoće između dve zemlje biće ispravljene prelaskom na obračune u nacionalnim valutama, kazao je ruski predsednik
Putin: Brazil vodeći trgovinsko-ekonomski partner Rusijewww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Brazil je vodeći trgovinsko-ekonomski partner Rusije u Latinskoj Americi i naš potencijal za saradnju je veoma dobar, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin nakon telefonskog razgovora sa brazilskim liderom Lulom da Silvom, prenose "RIA Novosti".

"Brazil je vodeći trgovinsko-ekonomski partner Rusije u Latinskoj Americi, iako je zbog poteškoća u proračunima naš trgovinski promet blago opao, ali generalno, potencijal je veoma dobar, dok je prošle godine bio rekordan", kazao je Putin na sastanku sa članovima organizacije "Poslovna Rusija" povodom Dana ruskog preduzetništva.

Ruski predsednik je naveo da će se sve poteškoće ispraviti na isti način kao što to se to uradilo sa drugim zemljama, u drugim regionima sveta, prelaskom na obračune u nacionalnim valutama i preneo najbolje želje ruskim privrednicima od brazilskog lidera.

"Želim da svim učesnicima našeg današnjeg sastanka i uopšte celoj poslovnoj zajednici Rusije prenesem najbolje želje, želje za uspehom i prosperitetom u poslovanju od brazilskog predsednika", dodao je Putin.

Prethodno je Putin kazao da je Rusija sastavni deo svetske ekonomije.

"Rusija je, ma koliko to smetalo našim neprijateljima, neodvojivi učesnik globalne ekonomije, gde sada dolazi do dubokih, radikalnih promena, menjaju se trgovinski i proizvodni lanci kao i globalni finansijski sistem. Oživljavanje istorijskih i razvoj novih tradicija domaćeg preduzetništva jedan je od ključnih faktora društvene stabilnosti i suvereniteta Rusije", naglasio je Vladimir Putin.

Rešavanje sukoba u Ukrajini

U Kremlju su saopštili da je ruski predsednik brazilskom lideru potvrdio otvorenost ruske strane za dijalog za rešavanje sukoba u Ukrajini.

"Vladimir Putin je izneo fundamentalne ocene o razvoju situacije oko Ukrajine, istovremeno potvrdivši otvorenost ruske strane za politički i diplomatski dijalog, koji Kijev i njegovi zapadni sponzori i dalje blokiraju", navodi se.

U saopštenju se dodaje da su dvojica lidera razmotrila pitanja u vezi sa zajedničkim radom u okviru BRIKS-a i drugih multilateralnih platformi.

Lula da Silva: Spreman sam da razgovaram i sa Moskvom i sa Kijevom

Brazilski predsednik je tokom razgovora sa ruskim predsednikom potvrdio spremnost da se uključi u dijalog sa Moskvom i Kijevom o potrazi za mirom u Ukrajini.

"Upravo sam razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Potvrdio sam spremnost Brazila, zajedno sa Indijom, Indonezijom i Kinom, da se uključi u dijalog sa obe strane u sukobu u potrazi za mirom", napisao je Lula da Silva na Tviteru.

On je ranije rekao da bi SAD i Evropa trebalo da počnu da razgovaraju o postizanju rešenja u Ukrajini, a ne o podsticanju sukoba. Brazilski lider je pozvao zemlje koje nisu uključene u sukob u Ukrajini da preuzmu odgovornost za unapređenje pregovora za rešenje, kao i da obezbede Rusiji "minimalne uslove" za okončanje ovog sukoba. 

Osim toga, Lula da Silva je predložio stvaranje formata nalik G20 za razgovor o situaciji u Ukrajini.

image