Svet

Biće potrebno 14 godina da se uklone ruševine i neeksplodirana eksplozivna sredstva u Pojasu Gaze

UN zvaničnik je izjavio da je nakon izraelskih napada ostalo oko 37 miliona tona otpada na široko urbanizovanoj, gusto naseljenoj teritoriji
Biće potrebno 14 godina da se uklone ruševine i neeksplodirana eksplozivna sredstva u Pojasu Gaze© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Zvaničnik UN Per Lodamar je izjavio da će biti potrebno 14 godina da se raščisti ogromna količina ruševina, uključujući neeksplodirana eksplozivna sredstva, koje je ostavio Izrael u ratu u Pojasu Gaze.

Viši oficir u Službi UN za uklanjanje mina (UNMAS) je rekao na brifingu u Ženevi da je rat ostavio oko 37 miliona tona otpada na široko urbanizovanoj, gusto naseljenoj teritoriji, preneo je Rojters.

On je naveo da, iako nije moguće utvrditi tačan broj neeksplodiranih ubojitih sredstava pronađenih u Gazi,  a projektovano je da bi, pod određenim uslovima, moglo biti potrebno 14 godina da se raščiste ostaci, uključujući i ruševine uništenih zgrada.

"Znamo da obično postoji stopa od 10 odsto neuspeha, odnosno neaktiviranja municije. Govorimo o 14 godina rada sa 100 kamiona", rekao je Lodamar.

Izraelska vojna operacija protiv Hamasa svela je veći deo Pojasa Gaze, uske, priobalne teritorije sa 2,3 miliona ljudi, na pustoš, sa većinom civila bez krova nad glavom, bez hrane i u opasnosti od bolesti, napominje Rojters.

Sukobi su počeli kada su pripadnici Hamasa upali na jug Izraela 7. oktobra 20023. godine i ubili 1.200, a oteli oko 250 ljudi.

U izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra ubijeno je najmanje 34.305 Palestinaca, dok je 77.293 ranjeno.

image
VV inauguration
banner