Zamenik komandanta brigade "Vuk": Avdejevka – tvrđava koja mora pasti

Avdejevka je, zahvaljujući NATO planerima, pretvorena u tvrđavu – najobezbeđeniji i najsređeniji punkt na celom frontu. Otuda nju ne treba osvajati direktnom napadom već opkoljavanjem i izgladnjivanjem, kaže pozivni znak Rav
Zamenik komandanta brigade "Vuk": Avdejevka – tvrđava koja mora pasti© Приватни албум

Diverziono-izviđačka brigada "Vuk" prošla je celo ratište – od Avdejevke doSoledara, Artjomovska i Klješeve. Sa zamenikom komandanta brigade, pozivni znak Rav, razgovaramo o strateškoj važnosti Avdejevke, situaciji u Soledaru i na drugim tačkama linije fronta, te učinku zapadnog naoružanja i stranih plaćenika u redovima VSU.

Na Avdejevskom pravcu gde su "Vukovi" takođe bili aktivni, grmljavina doslovno ne prestaje. Da li imate informacije šta se tačno dešava, kako izgledaju borbe, da li je ruska strana na korak da opkoli Avdejevku? 

Sve što znamo je na osnovu onoga što javljaju vesti. I molimo se za našu braću po oružju da Avdejevku što pre okruže i opkole.

Kako smo mi već radili na tom pravcu, iz iskustva znam da je Avdejevku veoma teško osvojiti direktnim napadom. Rekao bih da je to skoro nemoguće, iako mi možemo sve. Razlog je taj što su za osam godina ukrajinski nacisti, uz pomoć planiranja stručnjaka iz NATO-a, od Avdejevke napravili tvrđavu. To je najobezbeđeniji i najsređeniji punkt na celom frontu i zato našim momcima želimo da se čuvaju i ratuju mudro – jer, bolje je opkoliti je i osvojiti izgladnjivanjem, nego ulaziti u direktne borbe.

Da li se na Avdejevki lomi pitanje ishoda rata?

Sama po sebi, Avdejevka nije ključ za rešenje ishoda celog rata i vojne kampanje. Avdejevka je više moralno pitanje, kako bi se spasao mnogostradalni Donjeck, njegova predgrađa, mirni građani. Tamo je, naprosto, pakao za civile. To je veliko razočarenje u sve međunarodne institucije. Svakoga dana ginu žene, deca i starci. Mi jednostavno jednom to moramo da uradimo – da u Avdejevki razbijemo ukronaciste. I, naravno, to će biti još jedan udar za moral i duh režima Zelenskog i njegove bande nacista, isto kao što su bili i osvajanje Marijupolja, Artjomovska i tako dalje.

Sa kojim naoružanjem nastupa ukrajinska, a sa kojim ruska vojska? Informacije sa prve linije govore da su na pojedinim tačkama fronta ruske jedinice udaljene od ukrajinskih svega 15 metara. Da li se otvara prostor za borbe prsa u prsa?

Na prvom mestu hoću da kažem da ćemo mi pobediti u ovom ratu kao i u svim prethodnim, zato što je sa nama Bog i zato što smo mi u pravu.

U ovom ratu ne dolazi često do puškaranja. Najvećim delom to su artiljerijski dueli, raketni udari, dronovi, tenkovi, raketno oružje i tako dalje.

Ali mi smo spremni da prihvatimo bilo kakvu borbu i pobedimo u njoj. Naoružanje i tehnika su na obe strane više-manje isti. Oni imaju prednost u dalekometnoj i tačnoj artiljeriji, imaju bolju radio-elektronsku borbu. Mi imamo prednost u vazduhu – "lanceti", "geranji" i mnogo drugog.

"Vukovi" su i u Soledaru. Kako sagledavaju situaciju na ovom pravcu?

Situacija je još uvek napregnuta, ali pod kontrolom. Ukrajinska strana još uvek ima i ljude i municiju. Oni se jesu smirili, ali ne bih tvrdio da su definitivno klonuli duhom. Za sad je tako.

Držali ste sve čvorišne tačke i komunikacijske puteve na prilazu Artjomovsku – koliko su za čuvanje položaja presudno važna bila minska polja, i kakva je situacija sada tamo?

Minska polja su se pokazala krajnje efikasnim. U suštini, zahvaljujući njima, Ukrajinci nisu mogli ni da nam se približe. Mi bismo ih prepoznavali i uništavali već na prilazu. Ako su negde i uspeli da se probiju, počinjalo bi puškaranje, nakon čega bismo mi svejedno pobeđivali.

Mi ratujemo pametnije. Šta Ukrajince mogu da nauče instruktori koji nisu ni videli pravi rat? Ovo nije pustinja gde oni iz helikoptera gađaju loše naoružane lutalice, i to zaštićeni svime što postoji.

U kojoj meri kasetna municija, dronovi kamikaze i ostalo naoružanje pristiglo sa Zapada može da preokrene tok rata?

Ni u kojoj. Na našem delu fronta pojavilo se veoma mnogo dronova kamikaza i to nam pravi nemale probleme.

No, mi se adaptiramo. Takođe, kasetnih bombi koje predstavljaju veću opasnost zbog radijusa dejstva i gustine pogađanja, sada je mnogo više. Ovo će nedvosmisleno doneti dodatne neprijatnosti, ali i za to postoji protivotrov. Ovde treba dodati da nacisti gađaju mirni Donjeck kasetnim bombama od samog početka rata – usred bela dana, i to mirne ljude. To je ratni zločin o kojem svi oni ćute. Ali mi ćemo ih sve pronaći.

Strani plaćenici u redovima VSU nisu više glasina već dokazana činjenica. Koliko se po vašim procenama ovih vojnika nalazi sa druge linije fronta i iz kojih država, u najvećem procentu, dolaze?

Teško mi je da kažem o kojem broju je tačno reč ali nesumnjivo – oni su tamo. Nedavno smo zarobili dva Poljaka, kao i obično, kuvara. Takođe, tragovi koje nalazimo u osvojenim rovovima govore da je u njihovim redovima mnogo Gruzijaca. Preko radio prijemnika čujemo i engleski, ali te pagane još uvek nismo uspeli da zarobimo.

Vaša jedinica bila je zaslužna za udarnu vest u oktobru kada su u borbama na donjeckom pravcu po podacima Ministarstva odbrane RF za 24 sata odbijena tri napada VSU usled čega je likvidarano 200 ukrajinskih vojnika. Da li možete da opišete šta se dešavalo tih dana na liniji borbe?

Zelenskom je uoči samita NATO ili pred neki od tih balova vampira bilo važno da pokaže rezultat, i nesrećni Ukrajinci su prosto gurnuti u smrt. Bilo je veoma teško u tom trenutku. Gubitke je imala i naša strana, ali ni jedan metar nije prepušten.

Ukrajinska strana je imala artiljerijsku pripremu, tenkove su praktično bacali u boj a zatim ulazili u sve veće klinove, ubacujući samoubice u nove i nove borbe. Ne znam kako bi ih drugačije nazvao, nego samoubicama. Na kraju, mi smo odstojali svoje a oni se nisu vratili. Kadrove i snimke te mašine za mlevenje mesa možete da vidite na našem telegram kanalu.

U sastavu vaše jedinice nalazi se i kontingent specijalaca koji, kažete, nema pravo na korak nazad. Ko čini kontingent tih čeličnih momaka, i kako izgleda vojnički kodeks?

Svi smo patriote dobrovoljci. Ovde smo došli supermotivisani i nije bilo potrebe da nas iko tera, a kodeks je samo jedan – za Otadžbinu.

Ljudi koji čine našu brigadu su patriote Rusije koji vole svoju Otadžbinu i svu svoju braću po oružju, bez podela po religioznoj ili nacionalnoj osnovi. Svi mi danas stojimo rame uz rame i štitimo interese Rusije.

image