Za saborno jedinstvo

Rusija i Kina ne teže da vladaju svetom – one teže da svet bude harmoničan. Zapad ne treba da bude uništen, pa ni poražen. On treba da bude izlečen
Za saborno jedinstvoGetty © Srdjan Stevanovic

Ovi izbori su bitan momenat za nacionalnu konsolidaciju u vreme istorijskih iskušenja, koja prethode istorijskom raspletu.

U Rusiji godinama postoje Sveruski narodni front i Svetski ruski narodni sabor, kao mehanizmi građenja sabornog jedinstva naroda. To što je Jedinstvena Rusija partija po veličini i snazi bez premca u Rusiji, pokazuje da je duhu naših naroda svojstvena potreba za ujedinjenjem, za zajednicom, za sabornim jedinstvom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je jednom rekao da je Novi svet onaj u kome je čovek najviši cilj, a nikako – sredstvo.

Naučno se može dokazati, a to nam potvrđuje i praksa Rusije i Kine, da je saradnja kao princip, najbolji i najefikasniji metod opstanka i razvoja čovečanstva, jer je ljudsko stvaralaštvo kolektivni čin. Onaj bivši, dominantno zapadni svet je opstajao na zloupotrebi čoveka. Zato sada doživljava istorijski poraz.

Borba ideja

Mi smo tu dakle na terenu borbe ideja. Očajnički otpor Zapada svom neminovnom porazu dokazuje, između ostalog, da su oni koji na Zapadu odlučuju, svesni da je njihov lažni sistem vrednosti u svakom pogledu inferioran u odnosu na Novi svet. Toliko inferioran, da se dva sistema međusobno isključuju. Ali, mi ne želimo da uništimo ljude na Zapadu. Mi verujemo u pobedu dobra, u pobedu u borbi ideja. 

Ako sa naučnog terena odemo na verski, ako Novi svet doživimo kao emanaciju Novog zaveta, videćemo da se istine poklapaju (a i kako bi drukčije moglo biti?). Saradnja, a ne pljačka, obmana, ubistvo ili eksploatacija, proizlazi iz dve zapovesti našeg Spasitelja, koje u isti mah utemeljuju duhovno-moralne vrednosti i pridaju im božanski karakter. Saradnja je, naravno, zasnovana na ljubavi.

Još jedan razlog superiornosti Novog sveta je u tome što je u njega uključeno i sve dobro, stvoreno na Zapadu. Zapad se i tu pokazao kao inferioran, odbijajući da primeni dostignuća Istoka, odnosno da prihvati socijalno pravedno društvo saradnje.

Rusija i Kina ne teže da vladaju svetom – one teže da svet bude harmoničan. Zapad ne treba da bude uništen, pa ni poražen. On treba da bude izlečen i osposobljen za život u Novom svetu.

Oslanjanje savremene moralne i socijalno pravedne države na duhovne temelje prvi je pokušao da ostvari Staljin (ali je Hruščov taj kurs prekinuo, što je na kraju dovelo do kraha SSSR). Sličan pokušaj je učinjen i u Srbiji za vreme Slobodana Miloševića. Tu sintezu danas sprovode Putin u Rusiji i Si Đinping u Kini.

Duhovna i krvna veza

Današnja Srbija neće naškoditi svojim istorijskim ekonomskim i kulturnim vezama sa Zapadom ako se u potpunosti identifikuje sa Novim svetom, čiji je vesnik i bila, nego naprotiv. Jer današnji Zapad je do apsurda redukovan na svoju antiljudsku dimenziju, što je neodrživo, čak i na kratak rok, dok upravo Novi svet baštini i dalje razvija i sva pozitivna dostignuća nastala na Zapadu.

Duhovna i krvna, dakle najčvršća, ali i jedina moguća veza Srbije sa Novim svetom je njeno bratstvo sa Rusijom. Zato je Srbija bila vesnik Novog sveta, i zato u njemu treba da zauzme počasno mesto.

Zapad, tačnije SAD, NATO i EU, spremaju Srbiji poslednji ultimatum. Zato su ovi izbori veliki ispit za sve učesnike, i velike i male. Položiće ga samo oni koji se u ovom sudbonosnom momentu opredele za saborno jedinstvo. Saborno jedinstvo svih koji su za slobodu, nezavisnost, društvenu pravdu i napredak srpskog naroda, Srbije i svih njenih građana, za odbranu Kosova i Metohije i Republike Srpske. Za oslobođenje i ujedinjenje svih koji su od matice otrgnuti zapadnom agresijom. Za kažnjavanje ratnih zločinaca i saučesnika i naplatu ratne štete.

Godina buđenja

Kao što tačno primećuju u Rusiji, nastupajuća 2024. godina će biti "godina geopolitičkog buđenja" i jačanja suprotstavljenosti između anglosaksonskog "podeli i vladaj" i našeg "ujedini i vodi". Naš kontinent je Velika Evroazija, a ne već žrtvovana komponenta NATO, zvana EU. Mi jesmo na granici, ali to je razlog više da se vežemo za onoga ko je moćniji i kome pripada budućnost, pre svega zato što nam je prijatelj. Najprivlačniji centri kontinentalne i svetske integracije nalaze se u Moskvi i Pekingu, a ne u Briselu, Vašingtonu ili Berlinu.

Ako na ovim izborima stvorimo saborno jedinstvo u načelu, već sutra ono će nam biti najmoćnije oruđe da odolimo iskušenjima i ultimatumu, da ostvarimo sve svoje nacionalne ciljeve i zauzmemo počasno mesto u Novom svetu. A Novi svet je već realnost – čini ga svetska većina, koja je u svakom pogledu bogatija, jača i moralnija od Zapada. I to su naši prijatelji. Suviše dugo smo bili obzirni prema agresorima. Krajnje je vreme da nam saradnja sa prijateljima postane prvi prioritet.

Sve je to pred nama. Ali preduslov je saborno jedinstvo.

Srećni nam izbori budućnosti u Novom svetu i srećna nam Nova godina geopolitičkog buđenja!

image