Rusija

Nebenzja: Ukrajina je postala privatna vojna kompanija NATO-a

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama izjavio je da rat u Ukrajini može biti završen tek kada ciljevi Moskve budu postignuti pregovorima ili vojnim putem
Nebenzja: Ukrajina je postala privatna vojna kompanija NATO-a© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Ukrajina je postala privatna vojna kompanija u vlasništvu NATO-a, koja iz Brisela dobija novac, oružje i uputstva gde da puca, izjavio je ruski stalni predstavnik pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja Savetu bezbednosti UN, prenosi TASS.

"Uprkos činjenicama i zdravom razumu, kijevski režim živi u iluziji da može da pobedi Rusiju na bojnom polju uz sve veću vojnu pomoć NATO-a", rekao je on i dodao da je kao rezultat toga "Ukrajina defakto postala privatna vojna kompanija NATO-a. Narod Ukrajine, koji mora da vodi rat da bi ostvario tuđe ciljeve, pati zbog toga".

Visoki ruski diplomata izjavio je i da rat u Ukrajini može biti završen tek kada ciljevi Moskve budu postignuti pregovorima ili vojnim putem.

"Mogućnost za okončanje specijalne vojne operacije u Ukrajini pojaviće se tek kada Kijev prestane da predstavlja pretnju Rusiji i da diskriminiše Ukrajince koji govore ruski. Ako se ovaj rezultat može postići pregovorima, spremni smo za takav scenario. U suprotnom, naši zadaci biće ostvareni vojnim sredstvima", rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.

Takođe, naglasio je da "do sada ni kijevski režim ni njegovi zapadni sponzori nisu izvukli prave zaključke iz ukrajinske katastrofe", te da je sve moglo da se "završi drugačije za Ukrajinu da je Kijev primenio sporazume iz Minska koji su potvrđeni rezolucijom Saveta bezbednosti UN".

Minski sporazumi, po njegovoj oceni, nisu sprovedeni jer to nikada nije ni bio plan za ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, njegove prethodnike, a ni za Francusku i Nemačku kao garante Minska, što su nedavno otkrili bivša nemačka kancelarka Angela Merkel i nekadašnji predsednik Francuske Franosa Olanda.

Prema saznanjima Moskve, istakao je Nebenzja, proces iz Minska služio je samo kao "dimna zavesa iza koje je Zapad tajno naoružavao Ukrajinu ne bi li je okrenuli protiv Rusije", preneo je TASS.

Ranije je prvi zamenik predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski najavio da će 17. januara biti održan još jedan sastanak Saveta bezbednosti UN posvećen Ukrajini a koji je zatražila ruska vlada, dok će 20. januara biti održan neformalni sastanak na kome će Rusija govoriti o decembarskom granatiranju Donbasa.

image