Rusija

Napad na Belgorod, pogođena stambena zgrada; Ukrajina priznala VIDEO

U ruskom gradu oštećena stambena zgrada, delovao PVO sistem
Napad na Belgorod, pogođena stambena zgrada; Ukrajina priznala VIDEO© Foto Tanjug/AP Photo/Vadim Belikov

Stambeni blok u jednom ruskom gradu pogođen je u ukrajinskoj artiljeriskoj paljbi, javljaju ruski mediji.

Aktiviran je sistem protivvazdušne odbrane, a oštećena je stambena zgrada. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dimitrij Kuleba priznao je odgovornost Kijeva za terorističke napade na Krimu i u Belgorodu.

Kako javlja dopisnik RIA Novosti, prva eksplozija odjeknula je u centru grada oko 12:25 po ruskom vremenu, nakon čega ih se čulo još sedam. Glasni zvuci eksplozije aktivirali su alarme na parkiranim automobilima.

"Neidentifikovani predmet pao je na stambeni objekat. Vidljiva su razaranja na poslednjem spratu, a oštećena su i dva automobila. Trenutno nema informacija o žrtvama", potvrdio je gradonačelnik Belgoroda Anton Ivanov.

Zvaničnik je dodao da hitne službe obilaze stanove, a stanovnici pogođene zgrade biće premešteni u hotel.

Granatiranje regiona Belgorod, Brjansk i Kursk od strane Ukrajine je od početka oktobra značajno povećano, navodi ruska Federalna služba bezbednosti.

Oružane snage Ukrajine redovno granatiraju Belgorodsku oblast. Nekoliko dana ranije u Šebekinu je od posledica napada umrla žena, a oštećena su tri privatna domaćinstva.

Od 11. aprila je u ovoj oblasti na snazi upozorenje o visokom nivou opasnosti od terorizma.

Ukrajina priznala da je napala

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba je u razgovoru sa prangsterima koji su se predstavljali kao američki zvaničnici potvrdio da Kijev stoji iza eksplozija na Krimu i u Belgorodu, precizirajući da su udari vršeni kako bi se narušila borbena sposobnost ruske vojske.

"Ako me pitate ko diže stvari u vazduh na Krimu ili u Belgorodu, onda u privatnoj komunikaciji, koliko to može biti privatno na zumu (onlajn platforma za video komunikaciju), reći ću vam da smo to mi", rekao je Kuleba. 

 

image