Rusija

Putin Erdoganu: Kijevski režim produbljuje sukob uz podršku zapadnih sponzora

Primer licemerne politike Kijeva bilo je odbijanje predloga o prekidu vatre za vreme pravoslavnog Božića, rekao je ruski predsednik
Putin Erdoganu: Kijevski režim produbljuje sukob uz podršku zapadnih sponzorawww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, u telefonskom razgovoru, da se kijevski režim oslanja na intenziviranje sukoba uz podršku zapadnih sponzora, povećavajući obim naoružanja i vojne opreme.

"Primer licemerne politike Kijeva bilo je odbijanje predloga o prekidu vatre za vreme pravoslavnog Božića", saopštili su iz Kremlja delove razgovora dvojice lidera.

Kako se navodi, Putin i Erdogan su među prioritetima saradnje istakli snabdevanje ruskim gasom i stvaranje regionalnog gasnog čvorišta u Turskoj.

"Obe strane su potvrdile nameru za dalji sveobuhvatni razvoj rusko-turske saradnje. Među prioritetima je saradnja u energetskom sektoru, uključujući snabdevanje ruskim prirodnim gasom i stvaranje regionalnog gasnog čvorišta u Turskoj", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je razgovarano i o pitanjima normalizacije tursko-sirijskih odnosa, u kontekstu inicijative Ankare za pokretanje konsultacija uz učešće ruskih, turskih i sirijskih predstavnika. Naglašen je praktični značaj zajedničkog rada Rusije, Turske i Irana u okviru Astanskog procesa za promociju sirijskog poravnanja.

"Razmatrano je sprovođenje Istanbulskih sporazuma od 22. jula 2022. o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i deblokadi isporuka hrane i đubriva iz Rusije", dodali su u Kremlju.

U saopštenju se dodaje da su predsednici dveju zemalja pokrenuli pitanje razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

Erdogan potvrdio spremnost da preuzme ulogu posrednika sa Ukrajinom

Kancelarija turskog lidera saopštila je da je turski predsednik potvrdio da je Ankara spremna da posreduje za mir između Rusije i Ukrajine.

"Predsednik Erdogan je potvrdio da je Turska spremna da preuzme ulogu moderatora i posrednika za uspostavljanje trajnog mira između Rusije i Ukrajine", navodi se u saopštenju.

image