Rusija

Rezolucija EP: Osnovati međunarodni sud za Putina i Lukašenka

Poslanici zahtevaju krivično gonjenje ruskog političkog i vojnog rukovodstva, kao i njihovih saveznika, zbog "zločina agresije"
Rezolucija EP: Osnovati međunarodni sud za Putina i Lukašenkawww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth

U rezoluciji koju je Evropski parlament danas usvojio poslanici traže da rusko političko i vojno rukovodstvo odgovara "zbog agresije na Ukrajinu".

Oni pozivaju EU da se, u bliskoj saradnji sa Ukrajinom i međunarodnom zajednicom, založi za stvaranje specijalnog međunarodnog suda za krivično gonjenje ruskog političkog i vojnog rukovodstva, kao i njihovih saveznika.

Napominjući da tačni modaliteti i sastav specijalnog tribunala tek treba da se utvrde, poslanici EP naglašavaju da on mora da ima nadležnost da istražuje ne samo Vladimira Putina i političko i vojno rukovodstvo Rusije, već i Aleksandra Lukašenka i njegove prijatelje u Belorusiji.

Parlament navodi da "zločini koje su počinile ruske snage" u Buči, Irpinu i drugim ukrajinskim gradovima otkrivaju brutalnost rata i naglašavaju važnost koordinisane međunarodne akcije kako bi se odgovorni izveli pred lice pravde po međunarodnom pravu. 

Osnivanje tribunala bi, tvrde poslanici EP, popunilo vakuum u međunarodnom krivičnom pravosuđu, jer Međunarodni krivični sud trenutno ne može da istražuje zločin agresije kada je u pitanju Ukrajina.

Pripreme EU za specijalni tribunal trebalo bi da počnu odmah, a ukrajinske i međunarodne vlasti moraju imati podršku u obezbeđivanju dokaza koji će se koristiti u budućnosti.

Parlament ocenjuje da bi osnivanje tribunala poslalo jasan signal i ruskom društvu i međunarodnoj zajednici da predsednik Putin i rusko rukovodstvo mogu da budu osuđeni za zločin agresije u Ukrajini. 

Poslanici EP ističu da više nije izvodljivo da se Rusija pod Putinovim vođstvom vrati na pređašnje odnose sa Zapadom.

Tekst je usvojen sa 472 glasa za, 19 protiv i 33 uzdržana.

image
VV inauguration
banner